Gitarist geeft protestoptreden mét publiek: ‘Geen verschil met kerkdienst'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 13 en zondag 14 maart 2021

“Waarom heeft cultuur niet dezelfde rechten als een cult?”, vraagt Virginie Cordier, directrice van cultureel centrum in Watermaal-Bosvoorde La Vénerie, zich af. Daarom liet ze gitarist Quentin Dujardin er vrijdagavond drie optredens geven met telkens een publiek van 15 personen. Voor Dujardin is het niet zijn eerste protestoptreden: midden februari legde de politie zijn jazzperformance in een kerk van Namen al stil. De politie is deze keer niet tussengekomen.

Met drie optredens van 40 minuten ontving het cultureel centrum La Vénerie in Watermaal-Bosvoorde voor het eerst weer een publiek van telkens 15 personen. De actie maakt deel uit van ‘Still Standing for Culture’ die de cultuursector meer op de voorgrond wil brengen in discussies over de coronamaatregelen. Volgens directrice Virginie Cordier is de avond vlot verlopen: de sanitaire maatregelen werden gerespecteerd en mensen hielden afstand.

“Ik had oorspronkelijk meer polemiek verwacht na onze beslissing om Quentin Dujardin te laten optreden, maar iedereen was laaiend enthousiast. Het publiek stond achter ons.” Ze legt uit dat het vooral om een symbolische en politieke actie ging, die de culturele sector een duw in de rug moet geven. “In de kerk mogen er op dit moment 15 mensen samenkomen. Wij hebben dat model van de ‘cult’ gekopieerd in de cultuur. Het maakt me zorgen dat de culturele sector wordt gediscrimineerd.”

Geen boete

Gitarist Quentin Dujardin was opgelucht dat het cultureel centrum hem wou steunen. “Zoiets vraagt moed. Het was niet makkelijk om te vinden.” De muzikant zegt dat het optreden hem goed heeft gedaan: “als artiesten moeten we kunnen volhouden. Ook het publiek was gelukkig om opnieuw fysiek een concert te kunnen bijwonen”.

Dujardin had op 14 februari in een kerk in Namen ook al een optreden met publiek gegeven, waarop de politie de performance heeft stilgelegd. In La Vénerie is de politie niet langsgekomen. “Dat is een teken dat we het bij het rechte eind hebben”, vinden zowel Dujardin als Cordier.

De dag zelf moest Dujardin nog voor de rechtbank komen omwille van het eerdere ‘illegale’ optreden, maar dat schrok hem dus niet af. “De zaak heeft geen gevolg gekregen. Ik hoop nu dat andere artiesten hetzelfde zullen doen.” Ook over mogelijke boetes maakt hij zich geen zorgen. “We hebben een crowdfunding gelanceerd zodat het publiek, maar ook het cultureel centrum of de artiest, die boete niet alleen moet dragen. Solidariteit voor de culturele sector!”, aldus Dujardin.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?