Nieuwjaarsreceptie N-VA: 'Partijen die veto's stellen zijn arrogant'

Godfried Roelant
© BRUZZ
03/02/2019

Op de nieuwjaarsreceptie van N-VA Brussel in restaurant 'De Gulden Boot' zijn de ambities duidelijk. "We hebben het lang niet slecht gedaan in oktober vorig jaar en willen nu ook scoren in mei", zei lijsttrekster voor het Brussels parlement Cieltje Van Achter.

"Met zijn allen naar het front." Met die woorden gaf nationaal N-VA-voorzitter Bart De Wever midden januari het startschot voor de verkiezingscampagne voor de federale en gewestverkiezingen van 26 mei dit jaar. Twee weken later volgde de Brusselse fractie.

Op de nieuwjaarsreceptie van de Brusselse N-VA in restaurant 'De Gulden Boot' op de Grote Markt, verzamelden trouwe gezanten van de partij om te weten te komen welke richting de N-VA-fractie de komende maanden wil uitslaan.

'Gaan voor een fusie van de gemeenten en een sterker Gewest'

In de toespraak van Brussels parlementslid en lijsttrekster Cieltje Van Achter (N-VA) klonk het zo. "Het is duidelijk dat er vandaag te veel over en weer wordt geroepen tussen gemeenten en gewest."

"Als Pascal Smet (Brussels mobiliteitsminister, SP.A, red.) en Vincent De Wolf (burgemeester Etterbeek, MR, red.) het niet eens geraken over de aanleg van een halve kilometer fietspad, dan spreekt het voor zich dat dit systeem spaak loopt. Het is tijd dat de structuren eindelijk vereenvoudigd worden. Fusioneer de gemeenten en maak een sterker Gewest."

N-VA

| Van links naar rechts: Liesbet Dhaene, Sara Rampelberg, Cieltje Van Achter en Karl Vanlouwe.

'Veto's vervagen snel'

De neuzen bij de aanwezige leden staan al snel in dezelfde richting. Ze zullen in mei wel vol in de wind komen te staan, want andere, vooral Franstalige partijen, staan niet te springen om met de N-VA in zee te gaan. Zo liet minister-president Rudi Vervoort (PS) al weten dat hij met het 'Anti Blokkeer Systeem', kortweg ABS, een eventuele machtsdeelname van de N-VA in de gewestregering wil voorkomen.

"Partijen die veto's stellen, zijn arrogant", is Van Achter fors. "Zij maken van onze kiezers tweederangsburgers en dat getuigt van een groot gebrek aan respect," herhaalde ze nog eens. Karl Vanlouwe (N-VA), lijsttrekker voor het Vlaams parlement, beaamde dat. "Het is een domme zet om zoiets op drie maanden voor de verkiezingen te verkondigen. Het blijken achteraf ook vaak loze beweringen. Na de verkiezingen durven veto's wel al eens snel vervagen. Wij stellen in ieder geval geen veto's."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel , Politiek , federale en gewestverkiezingen , nieuwjaarsreceptie , N-VA , Cieltje Van Achter , Karl Vanlouwe , Johan Van den Driessche

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni