Schaarbeekse bib lanceert Black History Month

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 2 en zondag 3 maart 2019

De Schaarbeekse bib geeft de komende maand een forum aan jonge Afro-Europese kunstenaars, zodat die hun kijk op de Afrikaanse geschiedenis kunnen geven. Samen met Black History Month Antwerp stelde ze een speciaal programma voor jongeren op.

“De bibliotheek is een kenniscentrum en dus meer dan een uitleenbalie van boeken. Ze heeft een maatschappelijke rol als kennishub,” zegt schepen van Nederlandse Cultuur, Adelheid Byttebier (Groen). “De bestaande Nederlandstalige collectie in het thema Black History is vooral gericht op volwassenen. Om jongeren warm te krijgen voor dit thema brengen we lokale Afro-Europese helden naar de bib."

2 maart

Dat gebeurde niet toevallig op 2 maart: op die datum in 1909 werd in Amerika de wet gestemd waardoor geen mensen als nieuwe slaven meer het land mochten worden ingevoerd. Een belangrijke overwinning voor de Afro-Amerikanen.

Op aanraden van de organisatie achter Black History Month Antwerp contacteerde de bib twee jonge Brusselse kunstenaars: illustratrice Anne-Sophie Opara en dichter/slammer Kavena Gomos. “Ze zijn hier nu artists in residence,” zegt bibliotheekassistent jongeren Maryam Hedayat.

In februari maakten de twee artiesten enkele kunstwerken in de bib. De resultaten werden zatertdag voorgesteld, BRUZZ was erbij. Maar ze blijven nog de hele maand te bezichtigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?