© Erfgoed Brussel | Een lid van het team legt een van de grote houten fuiken vrij.

Archeologische oogst op site Parking 58 getuigt van rijk vissersverleden

Kris Hendrickx
© BRUZZ
10/07/2019

De opgravingen op de site van Parking 58 zitten erop. De archeologen die de ondergrond onderzochten, vonden er onder meer grote houten fuiken die opmerkelijk goed bewaard zijn en getuigen van een rijk vissersverleden. In november volgend jaar volgt een expo over de vondsten.

De afbraak van het Parking 58-gebouw blijkt een walhalla voor archeologen. Sinds de ploeg van Erfgoed Brussel er actief is kwam niet enkel de oude Zennekaai tevoorschijn, maar ook hele rist objecten die verband houden met het leven in hartje Brussel tussen de 10de en grosso modo de 16 en 17de eeuw.

Een dagger met intact houten handvat Parking 58
© Erfgoed Brussel | Een dagger met intact houten handvat

Onder de vondsten zijn onder meer daggers (een lange dolk), lederen dolkschedes, kanonskogels, heel wat houten kammen, aardewerk en restanten van boten. “Het is vooral opmerkelijk hoeveel houten en lederen voorwerpen nog intact bleken,” vertelt archeologe Sylvianne Modrie van Erfgoed Brussel. “Houten kammen vind je bijvoorbeeld niet zo snel. De objecten zaten in de waterlaag onder de funderingen van Parking 58 en waren zo beschermd tegen zuurstof.”

De ligging in de grondwaterlaag verklaart ook dat de archeologen zes grote fuiken terugvonden in een erg goede staat op een beperkte strook. De objecten zijn vervaardigd uit gevlochten takjes en getuigen van een rijk vissersverleden in de Zenne. “Het zijn zowat de meest opmerkelijke objecten die we gevonden hebben,” zegt Modrie. “Wellicht dateren ze uit de 15de eeuw, zoals de meeste objecten die we vonden in het deel van de Zenne dat gekanaliseerd was. Zo’n vergankelijke objecten vind je niet vaak.”

netverzwaring Parking 58
© Erfgoed Brussel | Een loden netverzwaring.

Naast de fuiken vond het team ook tal van andere objecten die duiden op heel wat visactiviteit, vertelt archeoloog Jef Pinceel. “We vonden vissershaken, netverzwaringen en loodjes om hengels te verzwaren. In de 14de en 15de eeuw werd er duidelijk druk gevist in het centrum van Brussel.”

Het grootste deel van de opgravingen is nu achter de rug. Tot het einde van de maand blijft nog een klein team van archeologen ter plaatse. “We profiteren van het bouwverlof,” legt Modrie uit.

Expo

Als de werken terug aangevat worden, blijven de archeologen de site wel observeren. “De aannemer zal nog meters dieper graven, tot op 15 meter. Mogelijk komen dan nog interessante elementen tevoorschijn die de geschiedenis van de Zenne verduidelijken,” weet Modrie.

Wie nieuwsgierig is naar de vondsten, kan ze in november 2020 trouwens gaan bewonderen. Dan vindt een expo plaats in de Sint-Gorikshallen.

Parking 58 Oude Vismarkt
De site van Parking 58 op een zeldzame vroege foto uit de jaren 1860, met de nog niet overwelfde Zenne. Op de kaai bevond zich de oude Vismarkt. Op de achtergrond ook een bijzonderheid: de vroegere Sint-Augustinuskerk op het de Brouckèreplein, waarvan de voorgevel later naar Elsene werd verplaatst en gebruikt voor de Drievuldigheidskerk op de Baljuwstraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Wetenschap, parking 58, Archeologie, Erfgoed Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie