Archeologen mogen toch verder graven onder Parking 58

© Brussel Erfgoed/Facebook
| De archeologen vonden op de werf bijvoorbeeld deze middeleeuwse schoenzool, wellicht van een peuter.

De archeologische opgravingen op de werf van Parking 58 in Brussel worden verlengd, zo heeft de Brusselse regering beslist. Normaal gezien moesten ze eind mei stoppen. Op de werf zijn al heel wat middeleeuwse voorwerpen ontdekt.

Waar vroeger Parking 58 stond, vind je nu een enorme kuil. Het is de bouwwerf voor het nieuwe administratief centrum van Brussel-Stad, maar de vereiste graafwerken betekenen een droom voor archeologen. Onder de werf bevonden zich ooit de oevers van de Zenne, en dat levert een schat aan opgravingen uit de middeleeuwen op, tot zelfs voorwerpen uit de 7de eeuw.

Eind mei zou het echter gedaan zijn met de pret. De bouwwerken, stilgelegd voor de opgravingen, zouden dan verder moeten gaan. Maar de Brusselse regering beslist nu dat het archeologische onderzoek voor onbepaalde tijd verlengd wordt, op voorstel van minister-president Rudi Vervoort (PS).

Dagboek

“Er kwamen spectaculaire vondsten aan de oppervlakte, zeldzame objecten als visfuiken, schoenen of kammen die getuigen van het dagelijkse leven in de middeleeuwen,” klinkt het in een persbericht. Een unieke kans dus om het gewone leven aan de vroegere Zenne verder te onderzoeken.

Op dit moment gebeuren de opgravingen op 7,5 meter diepte. Er resteert nog 1 à 2 meter om te onderzoeken vooraleer de natuurlijke bodem bereikt is.

Brussel Erfgoed wijdt zelfs een dagboek aan de opgravingen. Op hun Facebookpagina vind je foto’s van een 15de-eeuwse drinkbeker, een dolk en zelfs een minuscule schoenzool.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?