20230621 1850 Verkiezingen Franstalig Bernard Clerfayt FDF bewerkt

| Minister voor Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi)

Brusselse regering steunt UCL-project 'Alternatieven voor dierenproeven'

© Belga
13/11/2023

De Brusselse regering heeft een subsidie van 55.000 euro goedgekeurd voor het project "Alternatieven voor dierproeven" van de Université Catholique de Louvain (UCL). Dat moet het gebruik van dieren bij experimenten in het kader van kankerbehandelingen vermijden, zo meldt minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt maandag.

In het Brussels Gewest is het aantal dieren dat voor experimenten wordt gebruikt, met 45 procent gedaald ten opzichte van 2015. Maar het is momenteel niet mogelijk om dierproeven volledig te vervangen.

"De wetenschap is geëvolueerd en heeft voor alternatieven gezorgd waaraan geen laboratoriumdieren te pas komen, gebaseerd op menselijke cellen en die relevantere resultaten voor de mens opleveren. Het is daarom van cruciaal belang om niet alleen de ontwikkeling van deze methoden mogelijk te maken, maar ook de identificatie en bewustmaking ervan", legt Bernard Clerfayt uit.

In vitro kweken

De Université Catholique de Louvain (UCL) werkt aan een project "Alternatieven voor dierproeven", gebaseerd op de Europese ethische pijler voor dierproeven: de 3 V's (vervanging, vermindering en verfijning). Het doel is de ontwikkeling van de in vitrokweek van organoïden als onderdeel van kankerbehandelingen. Deze methode maakt het mogelijk om een breed scala aan menselijke weefsels te modelleren, waardoor het gebruik van proefdieren wordt vermeden.

Het Brussels Gewest stelt 55.000 euro ter beschikking voor dit onderzoek.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni