1 oktober 2021: na 18 maanden gedwongen sluiting door de coronamaatregelen mogen nachtclubs terug openen, op vertoon van een Covid Safe Ticket (CST) en identiteitskaart. Nightclub Spirito installeerde zelfs een tent voor Covid-tests
© Belgaimage

Coronabesmettingen onder werkende bevolking met een derde gestegen

© Belga
03/10/2022

Het aantal besmettingen met het coronavirus onder de werkende bevolking is de laatste twee weken met een derde gestegen tegenover de periode daarvoor. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven-IDEWE), dat de verspreiding van het virus in de verschillende economische sectoren opvolgt.

Het nieuwste rapport bespreekt de periode van 13 tot en met 26 september. Aan de hand van de incidenties, het aantal besmettingen per 100.000 mensen op twee weken tijd, worden verschillende sectoren met elkaar vergeleken.

Algemene toename bij werkende bevolking

De incidentie in de werkende bevolking bedraagt 244, tegenover 179 in de vorige periode (30 augustus tot en met 12 september). Dat is een toename van 36 procent. Het aantal besmettingen in de werkende bevolking ligt daarmee ook net iets hoger dan in de algemene populatie. In die laatste groep bedraagt de incidentie 240. In de vorige periode werd een incidentie gemeten van 186. De incidenties nemen in alle sectoren toe.

Zorgsector en onderwijs

Zoals steeds spant de zorgsector de kroon: in de ziekenhuizen is een incidentie van 400 opgetekend. Dat komt overeen met de incidentie van eind mei, aan het begin van de zomergolf.

Incidenties in het onderwijs zijn ook sterk gestegen: het lager onderwijs komt uit op 244, het middelbaar op 312. Opvallend is ook dat de incidentie onder het treinpersoneel fel is toegenomen. Met 305 landt die incidentie een stuk boven die van de algemene bevolking.

'Geen verrassing'

De stijging is volgens professor Godderis geen verrassing. "Dit is wat de modellen voorspeld hadden. Wellicht kennen we het hoogtepunt van deze toename in de tweede helft van oktober." Godderis wijst erop dat het kort ziekteverzuim, waarbij mensen minder dan 30 dagen afwezig zijn van het werk, deze zomer een derde hoger lag dan andere jaren.

Het verzuim zal volgens Godderis verder toenemen door dit stijgend aantal besmettingen. "Bedrijven doen er best aan om zieke mensen thuis te laten om verdere verspreiding tegen te gaan, goed te ventileren en de luchtkwaliteit op te volgen", zegt Godderis. "Het is bijvoorbeeld ook goed om in kleinere teams te werken. En wie symptomen heeft, laat zich best snel testen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni