Drie Brusselse start-ups ontvangen half miljoen euro

© CitizenLab

De drie Brusselse start-ups Digita, Veoware Space en CitizenLab zijn donderdagavond in het Brusselse hotel The Hotel verkozen tot laureaat van de Innovative Starters Award van Innoviris, het Brussels Instituut voor Onderzoek en Innovatie. De prijzen, een subsidie van 500.000 euro voor elke laureaat, werden uitgereikt door Brusselse staatssecretaris voor Economische Transitie en Wetenschappelijk Onderzoek Barbara Trachte (Ecolo).

De eerste projectoproep voor de Innovative Starters Award werd negen jaar geleden gelanceerd. Dit jaar waagden 18 start-ups hun kans en daaruit kwamen Digita, Veoware Space en CitizenLab als winnaars uit de bus.

Het doel van Digita is om een technologie te creëren die het mogelijk maakt om een wereldwijd persoonlijk data web op te zetten. In dat data web bezit iedereen een virtuele gegevenskluis waarin elke persoon zijn of haar data overzichtelijk kan beheren, makkelijk terugvindt en up to date kan houden.

Veoware Space ontwerpt, bouwt en commercialiseert geavanceerde ruimtevaarttechnologie, waardoor aardobservatiesatellieten die 30 keer efficiënter zijn in de dagelijkse beeldverzameling van onze planeet. Die informatie is belangrijk voor het verwerven van inzichten in de impact die de mens heeft op de planeet.

Bij CitizenLab werd er een platform ontwikkeld dat overheden en steden helpt om informatie te verzamelen en gegevens te analyseren. De tool die ze ontwikkelde maakt gebruik van Natural Language Processing (NLP) algoritmes om zo tekstinvoer van burgers te verwerken. De verzamelde ideeën en commentaren worden gegroepeerd, geclassificeerd en op een kaart geplaatst, waardoor er een beter inzicht is in wat de burger zelf wil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?