Beci: 'Openbare werken bedreigen heropstart economie'

ADD
© BRUZZ
03/05/2020

Vanaf maandag worden coronamaatregelen versoepeld, en dat zal heel wat volk op de been brengen. Werkgeversorganisatie Beci vreest dat de openbare werken die her en der het Gewest plaats vinden voor veel opstoppingen zullen zorgen. "Er is amper overleg geweest met de economische sector."

Alle bedrijven die geen rechtstreeks contact met klanten hebben, mogen vanaf morgen weer open. Dat geldt daarnaast ook nog voor naai- en stoffenwinkels, en ook ziekenhuizen mogen vanaf morgen hun zorg opnieuw uitbreiden, al zal dat heel geleidelijk gebeuren.

Werken bedreigen heropstart

Bij werkgeversfederatie Beci maken ze alvast zich zorgen over de mobiliteit in de hoofdstad. Op veel plekken gaan openbare werken gewoon door. Zo is vorige week de renovatie van de LeopoldII-tunnel op volle kracht hervat. De tunnel is in beide richtingen afgesloten, en dit 24 uur op 24 en 7 dagen op 7. De Rogiertunnel richting Basiliek is teruggebracht op één rijstrook. Dat zorgde snel voor heel wat opstoppingen.

"Gecombineerd met het feit dat veel werknemers het openbaar vervoer wellicht zullen mijden, dreigen veel Vlamingen die in Brussel komen werken in ellenlange files terecht te komen," zegt Jan De Brabanter van Beci. "Wij betreuren dat er weinig overleg is geweest met de economische wereld."

Bouwsector pineut

Ook in de bouwsector zijn spanningen tastbaar. Volgens het Ministerieel Besluit mag er vanaf morgen binnenshuis gewerkt worden, maar volgens het Crisiscentrum niet. De Confederatie Bouw en de Bouwunie vragen daarom de regelgeving correct toe te passen en binnenshuis werken toe te laten.

"Er zijn heel wat aannemers die gisteren plots te horen kregen dat ze morgen toch niet van start kunnen gaan, omdat bij mensen thuis werken uitvoeren te veel risico's inhoudt. Dat hadden ze dan van meetaf aan moeten zeggen, en niet twee dagen voor de heropstart," zegt de voorzitster van het NSZ Christine Mattheeus.

Angsten blijven

"Er is in ieder geval heel veel overlegd om die langverwachte versoepeling te kunnen concretiseren," zegt Anton Van Assche van Unizo Brussel. "Vakbonden en werkgeversorganisaties waren de voorbije weken en dagen erg druk in de weer om de nodige richtlijnen uit te stippelen, en die in een soort gids te gieten," benadrukt hij opgetogen. "De bedrijfswereld is er klaar voor."

Toch zijn er ook daar een hoop bezorgdheden die het enthousiasme temperen. Een van de grote vraagtekens is de manier waarop klanten zullen reageren op de gedeeltelijke heropflakkering van de economie. "Als de vraag niet volgt, zal de productie hoe dan ook gering blijven," zegt Van Assche.

Ook het openbaar vervoer dat vanaf maandag weer op volle kracht rijdt, baart zorgen: "Wat de gevolgen hiervan zullen zijn weet niemand. Hopelijk zullen de getroffen maatregelen voldoende blijken om een verdere verspreiding ten alle kosten te voorkomen."

Telewerk

Waar mogelijk blijft telewerk hoe dan ook sterk aanbevolen.

"Daarbovenop zullen heel wat basisregels toegepast moeten worden zoals het plaatsen van plexiglas om elke vorm verspreiding van het virus tegen te gaan. De anderhalve meter regel blijft vanzelfsprekend ook gelden, net zoals zo veel andere regels die vanaf nu de norm worden," stelt Van Assche.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Economie, bedrijven, 4 mei, coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni