Een zelftest om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus en de ziekte Covid-19

Herfstgolf zet zich door: richting 100 ziekenhuisopnames per dag

© Belga
04/10/2022

Het aantal geregistreerde besmettingen met COVID-19 en het aantal ziekenhuisopnames stijgen fors, met ruim een kwart op weekbasis. De herfstgolf, die volgens viroloog Steven Van Gucht vorige week is ingezet, zet zich dus door. Dat blijkt dinsdag uit de nieuwste cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.

Tussen 24 en 30 september werden dagelijks gemiddeld 2.823 coronabesmettingen geregistreerd, een stijging met 26 procent ten opzichte van de voorgaande zeven dagen. Per dag werden gemiddeld zo'n 12.700 tests afgenomen. Daarvan was 23 procent positief.

Meer ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames neemt ook toe. Tussen 27 september en 4 oktober werden per dag gemiddeld 94,3 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een toename met 28 procent op weekbasis. Een week eerder lag het aantal ziekenhuisopnames op gemiddeld 73 per dag.

Er liggen momenteel 1.294 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 39 procent tegenover een week eerder. Van hen liggen er 74 op een afdeling intensieve zorg (+32 procent). De bezettingsgraad van intensieve zorg blijft voorlopig beperkt tot 4 procent.

Van 24 tot en met 30 september stierven dagelijks net geen 4 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds de start van de coronapandemie overleden er 32.690 mensen aan de gevolgen van het virus.

Nieuwe golf

Twee weken geleden zei Sciensano dat wetenschappelijke modellen aangeven dat er een nieuwe golf van COVID-19 kan worden verwacht tegen half oktober. Het reproductiegetal ligt ook al een tijdje boven 1, wat erop wijst dat de epidemie uitbreidt. Het staat nu op 1,15, al is dat wel een daling tegenover het vorige coronarapport.

Uit de vaccinatiecijfers blijkt ten slotte dat 18,6 procent van de Belgische bevolking (en 23,3 procent van de volwassenen) volledig gevaccineerd is, inclusief de herfstbooster die momenteel aangeboden wordt. In Vlaanderen gaat het om respectievelijk 24,9 en 30,9 procent. En van de 65-plussers kreeg in Vlaanderen intussen 71,4 procent ook de vierde coronaprik, voor heel België is dat 56,8 procent.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni