smog over Brussel 14 maart 2014 c Bart Dewaele

Nieuw burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit van Brussel

AD
© BRUZZ
09/03/2023

BRAL, de milieuorganisatie die ijvert voor een duurzamer Brussels Hoofdstedelijk Gewest, lanceert samen met Leefmilieu Brussel een nieuw burgeronderzoek naar de luchtkwaliteit in Brussel. De organisatoren zijn nog op zoek naar meters en peters voor de 24 nieuwe meetpunten in het Gewest.

Voor het onderzoek zal er een nieuw netwerk van meetpunten worden uitgerold. Het nieuwe, secundaire netwerk zal bestaan uit 24 meetpunten doorheen het Gewest. Het netwerk zal wekelijks metingen uitvoeren en om de twee weken resultaten genereren.

24 vervuilde locaties

De meetpunten worden strategisch geplaatst op 24 van de meest vervuilde locaties in Brussel, waaronder de Vlaamsepoort, de Waversesteenweg, de Gulden-Vlieslaan en de Anderlechtsepoort.

De defintieve kaart met de meetresultaten van CurieuzenAir 2022, het burgeronderzoek naar luchtkwaliteit in het Brussels Gewest

| De meetresultaten van CurieuzenAir 2022 toonde een grote ongelijkheid in Brussel, tussen een ‘rood-geel’ centrum en een ‘blauw-groene’ rand. Hoe verder van het centrum, hoe beter de lucht.

De meeste punten liggen in het centrum van de stad, aangezien de lucht daar het meest vervuild is.

Meters en peters

Voor elk meetpunt zijn BRAL en Leefmilieu Brussel nog op zoek naar een peter of meter: zij zullen telkens als eerste de resultaten van het meetpunt ontvangen. Bedoeling is dat de meters en peters in kwestie samen met de organisatoren de resultaten van de metingen communiceren met hun achterban.

Wie graag meter of peter wordt van ExpAIR, kan dat laten weten via expair@bral.brussels. Ook als je van mening bent dat er een straat ontbreekt in de lijst, kan je op dit e-mailadres terecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Wetenschap , curieuzenair , burgeronderzoek , Bral , Leefmilieu Brussel , ExpAIR

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni