Twee VUB-onderzoekers winnen prestigieuze BiRD-Award

Vrije Universiteit Brussel (VUB) Vrije Universiteit Brussel (VUB)
© PhotoNews
| Vrije Universiteit Brussel (VUB), campus Etterbeek.
© PhotoNews
| Vrije Universiteit Brussel (VUB), campus Etterbeek.

VUB-onderzoekers Seppe Terryn en Tomasz Uchanski zijn bij de vier winnaars van de BiRD Cross-Disciplinary PhD Thesis Award. Het doel van de award is om Research & Development in ons land te stimuleren. Elke winnaar wint een bedrag van 5.000 euro.

Terryn ontwikkelde voor zijn doctoraat zelfhelende robots, waardoor dure reparaties niet meer nodig zijn. Dit soort robots zijn niet alleen economisch enorm interessant, maar ook ecologisch. Ze zijn 100% recycleerbaar. Hij testte zijn zelfhelende materie op drie kwetsbare onderdelen van soft robots: een grijper, een robothand en een kunstmatige spier. Terryn bracht op deze onderdelen gecontroleerde beschadigingen aan. Wat blijkt? De materie wist zichzelf te herstellen, zonder zwakke plekken achter te laten. De robots waren zo goed als nieuw en konden hun taken weer volledig opnemen.

Het promotieonderzoek van Uchanski leidde tot de ontdekking van een nieuw type synthetische antistoffen, megabodies. Deze megabodies zijn de volgende generatie ‘tools’ in de structurele biologie. In combinatie met de cryo-elektronenmicroscoop maken ze het mogelijk elk eiwit te ontrafelen. Zo kan onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen enorm worden versneld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?