Universiteiten slaan de handen in elkaar voor nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij

© PhotoNews
| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)

Samen met de Universiteit Gent en de KU Leuven richt de Vrije Universiteit Brussel een nieuw Kenniscentrum Data en Maatschappij op, dat vooral moet focussen op ethische en juridische vragen rond artificiële intelligentie. "De samenleving worstelt met hoe we met deze technologieën moeten omgaan."

Artificiële intelligentie en data-gedreven toepassingen worden steeds belangrijker in onze samenleving. Maar ze roepen ook vragen en onzekerheden op, vooral op ethisch en juridisch vlak. Om die van antwoord te voorzien slaan de VUB, de KU Leuven en UGent de handen in elkaar in een nieuw Kenniscentrum voor Data en Maatschappij.

Het centrum zal kennis en ervaringen rond artificiële intelligentie verzamelen en communiceren naar bedrijven, politici en burgers, klinkt het. Bedoeling is om onderzoek zoveel mogelijk om te zetten in toegankelijke rapporten en richtlijnen.

“Het recente incident omtrent de gedwongen stopzetting van automatische gezichtsherkenning op de luchthaven Brussels Airport en de actuele bezorgdheden rond fake news zijn twee voorbeelden waaruit blijkt dat de samenleving worstelt met hoe we met deze technologieën moeten omgaan", vertelt Rob Heyman van SMIT, de betrokken VUB-onderzoeksgroep. "Een centraal kennispunt is dus broodnodig."

'Economische groei'

De oprichting kadert in het Vlaams Beleidsplan artificiële intelligentie en krijgt steun van de Vlaamse overheid. "Een digitale agenda is belangrijk voor onze competitiviteit en voor onze economische groei", zegt Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits, die het centrum maandagmiddag officieel lanceert tijdens een persmoment in Brussel.

"Het gaat daarbij over meer dan economische groei en technologische vooruitgang. Het gaat voor ons ook over waarden. Wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn de motor voor maatschappelijke vooruitgang, maar vergen ook diepgaande ethische reflecties en toetsingskaders."

Maandag in de vooravond volgt nog de officiële start van de stuurgroep Artificiële Intelligentie op het kabinet van minister Crevits. Die moet het beleidsplan voor AI de komende jaren vorm geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?