VUB en Collibra onderzoeken samen artificiële intelligentie

© Barbara Oorts

Vandaag kondigen VUB-rector Caroline Pauwels en Pieter De Leenheer, medeoprichter van databedrijf Collibra, hun plannen aan voor de oprichting van een gezamenlijk AI-onderzoekscentrum. Dat centrum moet niet enkel de samenwerking binnen de universiteit bevorderen, maar ook die met de bedrijfswereld. “Dit initiatief kan de publieke agenda bepalen.”

Het nieuwe centrum voor artificiële intelligentie (AI) zal de verschillende onderzoeksgroepen van de VUB groeperen en zal verder bouwen op de sterke samenwerkingsverbanden met onderzoekscentrum Imec en andere partners. Daarnaast heeft de VUB al een lopende samenwerking met Collibra, haar succesvolle spin-off met focus op databeheer, die recent de 'Unicorn status' (waarde 1 miljard euro) behaalde.

“De bedoeling is om samen opleidingen en demonstraties te verzorgen en daarnaast ook onderzoek te voeren,” vertelt Ann Nowe aan BRUZZ. Nowe is directeur van het AI-lab aan de VUB. “Bovendien staan we met dit centrum ook open ten opzichte van samenwerking met andere universiteiten.”

Brusselse hotspot

Met dit initiatief wordt volgens de rector een belangrijke bijdrage geleverd aan de Belgische AI-strategie en de stappen die gezet worden om van Brussel een hotspot voor AI te maken. De VUB roept daarom ook op tot de oprichting van een Europees AI-initiatief voor het Algemeen Belang, dat de toepassing van AI in de samenleving moet aanmoedigen.

“De maatschappelijke impact van AI wordt steeds duidelijker en het debat woedt steeds heviger. Daarom spreekt het voor zich dat iedereen de krachten bundelt om de grote impact van AI in goede banen te leiden,” klinkt het. “Dit initiatief kan daarbij uitgroeien tot een belangrijke bron van informatie en de publieke agenda bepalen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?