22 september 2020: studenten op de VUB bij het begin van het nieuwe academiejaar, met mondmasker

| VUB-agogiekstudente Nora Abattoui heeft in haar masterproef aangetoond dat het vrijwilligerswerk inderdaad verschillende voordelen met zich meebrengt

Vrijwilligerswerk biedt meer arbeidskansen voor mensen met migratieachtergrond

© Belga
03/12/2021

Mensen met een migratieachtergrond vinden moeilijker werk, maar vaak wordt gezegd dat vrijwilligerswerk in dat geval de integratie van deze mensen kan bevorderen. VUB-agogiekstudente Nora Abattoui heeft in haar masterproef aangetoond dat het vrijwilligerswerk inderdaad verschillende voordelen en vooral zelfvertrouwen met zich meebrengt.

De deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat taal, discriminatie en gebrek aan werkervaring drempels zijn in hun zoektocht naar werk. Maar het vrijwilligerswerk helpt enkele van deze drempels te overwinnen. Het vergroten van het zelfvertrouwen blijkt een bepalende factor en zorgt zelfs voor een sneeuwbaleffect. De respondenten krijgen bijvoorbeeld minder angst om te spreken, wat leidt tot een betere taalbeheersing en waardoor het zelfvertrouwen opnieuw stijgt. Het vergroot hun sociaal netwerk ook, want ze durven meer in contact komen met mensen en organisaties.

"Het meest verrassende resultaat hier is dat opnieuw een stijging van zelfvertrouwen door de respondenten wordt aangehaald als hét voordeel dat een positieve impact heeft op hun arbeidsmarktpositie. Specifiek speelt het hebben van zelfvertrouwen een grote rol in hun zoektocht naar werk, vooral met betrekking tot het solliciteren", merkt Abattoui op.

In het onderzoek werd ook nog duidelijk dat de aard van het vrijwilligerswerk een directe impact heeft. Vrijwilligers die bij Brussel Onthaal vzw, een Brusselse Nederlandstalige sociaal tolk- en vertaaldienst, aan de slag gingen, hadden nadien meer motivatie om verdere studies te starten die in lijn liggen met de sector. Bovendien is vrijwilligerswerk simpelweg een voordeel tijdens een aanwervingsproces, aangezien het een vorm van werkervaring is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni