| Een patiënt ondergaat een mammografie.

VUB en UHasselt starten groot onderzoek naar pijn bij borstkankeroverlevers

© Belga
10/10/2022

Vermoeidheid en pijn zijn blijvende klachten die regelmatig voorkomen bij mensen die borstkanker overleefd hebben. Onderzoekers aan de Vrije Universiteit Brussel en de Universiteit Hasselt zijn nu gestart met een groot onderzoek naar een nieuwe pijnbehandelingsmethode bij borstkankeroverlevers, gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

Heel wat patiënten die borstkanker hebben gehad, kampen nadien nog met pijn of hebben het mentaal moeilijk. De borstkankeroverlevers kampen dan met een gevoel van onmacht en onrecht, klinkt het.

"We starten een groot onderzoek naar een nieuwe behandeling waarin heel specifiek dit gevoel van onrecht wordt aangepakt", zegt VUB-onderzoeker Eva Roose. "Dit werd zo nog nooit eerder gedaan in het verleden. We willen onderzoeken of deze behandeling fysieke en mentale klachten na de kankerbehandeling kan verminderen."

Kwaliteitsvoller leven

Een eerdere studie van de VUB-onderzoeksgroep Pain in Motion toonde al aan dat het gevoel van onrecht een invloed heeft op zowel de pijnbeleving als de levenskwaliteit van borstkankeroverlevers. De behandeling die in het nieuwe onderzoek wordt opgestart, focust daarom op toelichting over de mogelijke oorzaken van de blijvende klachten.

Het doel is om de patiënt een gelukkiger en kwaliteitsvoller leven te geven. "Wij helpen de patiënt om de focus te verleggen, van dat gevoel van onrecht naar een positievere ingesteldheid. De volgende stap is dan een persoonlijk aangepast programma dat focust op de activiteiten die de patiënt graag doet", aldus Roose.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni