VUB en UZ zoeken naar tumoren met artificiële intelligentie

© Peter Dhondt-BRUZZ

Een team van onderzoekers heeft binnen het project TumorScope een onderzoeksplatform voor digitale gezondheid ontwikkeld voor de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Universiteit Ziekenhuis Brussel (UZ). Dankzij het platform kunnen gegevens van patiënten onderzocht worden voor de diagnose en behandeling van tumoren. En dat zonder de privacy van de patiënten te schenden.

Ziekenhuizen hebben in hun computersystemen grote hoeveelheden aan strikt private informatie over patiënten, zoals bijvoorbeeld de scans die genomen werden of de behandelingen die ze al kregen. Die waardevolle gegevens zijn voorhanden, maar nieuwe technologieën zoals AI mogen er niet op los gelaten worden.

Een interdisciplinair team van artsen, juridische experten en onderzoeksexperten in AI, beeldanalyse en moleculaire analyse is er nu in geslaagd om die gegevens te anonimiseren binnen hun onderzoeksplatform. Hierdoor kunnen nieuwe technologieën wel gebruikt worden om de patiënten hun moleculaire gegevens, zoals hun genetische informatie, te gebruiken en te onderzoeken.

"Studies hebben al aangetoond dat dit artsen kan helpen om ziektes beter te begrijpen zodat ze alle informatie voorhanden hebben om de beste behandeling voor de patiënt te kunnen kiezen", zegt VUB-professor Wim Vranken.

Binnen het project TumorScope zal de focus in de beginfase liggen op het verbeteren van de diagnose en de behandeling van tumoren van de borst, de hersenen, het bot en de zachte weefsels. Het project is van start gegaan in november 2019.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?