VUB-onderzoekers bewijzen dat meteoriet dinosaurus uitroeide

© PhotoNews

Geologen van de Vrije Universiteit Brussel, die deel uitmaken van een internationaal onderzoeksteam, hebben bijkomend bewijs gevonden voor de theorie dat de dinosauriërs 66 miljoen jaar geleden werden uitgeroeid door een meteorietinslag. Om dat bewijs te vinden, onderzochten ze gesteenten uit de Chicxulubmeteorietkrater op het schiereiland Yucatán in Mexico.

De impact van een twaalf kilometer grote meteoriet met naar schatting de kracht van tien miljard atoombommen uit de Tweede Wereldoorlog zou catastrofale gevolgen hebben gehad voor het leven op aarde. Nieuw onderzoek toont aan dat die hypothese klopt.

Geen zwavel in ondergrond

In de Chicxulubmeteorietkrater gingen onderzoekers in de gesteenten uit een 800 meter lange boorkern op zoek naar sporen van het element zavel, maar die vonden ze niet. De stenen in de ondergrond rondom de krater bevatten daarentegen wel veel zwavel.

Het ontbreken van die sporen op grote diepte is belangrijk, want het bevestigt de theorie dat door toedoen van de meteoriet de zwavelhoudende mineralen op de plek van de inslag volledig verdampten en in de atmosfeer terechtkwamen.

Geen zonlicht meer

"Deze enorme hoeveelheid zwavelgas ging verbindingen aan met waterstof en op die manier ontstond er in de hogere atmosfeer een deken van stofdeeltjes dat zich over de hele wereld verspreidde. Hierdoor viel er geen zonlicht meer op aarde en de aanhoudende duisternis resulteerde uiteindelijk in het uitsterven van driekwart van het leven op onze planeet, waaronder de dinosauriërs", zegt VUB-onderzoeker Pim Kaskes.

Dankzij de boorkern uit de Mexicaanse krater kunnen de wetenschappers nu in detail de eerste dagen na de inslag reconstrueren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?