De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G

| De VUB-campus in Elsene: ingang gebouw F en G.

VUB richt Unesco-leerstoel over waterwetenschap op

© Belga
21/03/2022

Het Departement Hydrology and Hydraulic Engineering van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) richt een UNESCO-leerstoel over waterwetenschap in. Met de leerstoel wil het departement de kennis over water en watervoorraden uitbreiden door open wetenschapsprojecten op te zetten en te delen.

Wetenschappelijke inzichten op vlak van zoet water zijn erg belangrijk om in de toekomst grote mondiale uitdagingen aan te pakken zoals de voorraad aan drinkwater of het tegen gaan van droogte en overstromingen. De leerstoel gaat haar kennis over water vergroten door het bestaande Open Water Network-platform verder uit te werken en wetenschapprojecten op te zetten rond de ontwikkeling van een internet of things voor watertoepassingen.

"Met de leerstoel willen we de raakvlakken opzoeken van wetenschap, beleid en maatschappij. De idee achter open wetenschap is om wetenschappelijke informatie breder toegankelijk te maken, open access dus, betrouwbaarder, via open data, en met de actieve betrokkenheid van alle belanghebbenden, open to society," verklaart Ann van Griensven, afdelingshoofd van het Hydrology and Hydraulic Engineering Departement.

Samen met partneruniversiteiten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika gaat de VUB ook e-cursussen ontwikkelen die uiteindelijk zullen worden geïntegreerd in een e-Master in Water Resources Engineering.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni