| Elke Van Hoof

Werknemers met burn-out herstellen twee keer zo snel dankzij therapie VUB-prof

Steven Grumiau
© BRUZZ
07/05/2019

VUB-professor Elke Van Hoof heeft een nieuwe therapie ontwikkeld die mensen met een burn-out zo snel mogelijk weer back on track kan krijgen. De zogenaamde ‘insourcingtechniek’ zou werkgevers 100.000 euro per werknemer kunnen besparen.

De burn-out rukt op in onze maatschappij. De cijfers liegen er niet om: een stijging van maar liefst 39 procent in de laatste vijf jaar. Elke Van Hoof biedt soelaas voor de ziekte met een nieuwe psychotherapie.

De therapie is gebaseerd op traumatherapie. Een voorbeeld uit de traumabehandeling die ook wordt toegepast bij de burn-outbehandeling is het volgen van de vinger van de therapeut terwijl de patiënt zich zijn of haar grootste angst voorstelt.

Werkhervatting staat centraal

De link tussen een burn-out en een trauma klinkt misschien niet zo voor de hand liggend, maar de resultaten mogen er wezen: oververmoeide werknemers kunnen dubbel zo snel weer aan het werk, en de werkgever kan zo tot 100.000 euro per burn-out besparen. Werkhervatting staat centraal bij de therapie.

“In mijn praktijk merkte ik dat er bij patiënten met een burn-out net als bij traumapatiënten een onevenwicht is tussen gevoel en logisch redeneren,” vertelt Van Hoof. “Ze weten objectief wel dat ze het rustiger aan moeten doen en niet bang moeten zijn, maar dat komt niet overeen met hun emoties. Door traumatechnieken toe te passen brengen we dit weer in balans.”

Elektronisch platform

Insourcing komt met een elektronisch platform dat het hele traject automatiseert en real-world data van de patiënt verzamelt: “Voor het eerst kunnen we de loopbaan van mensen met burn-out volgen tijdens hun ziekte. Dit zorgt voor een veel betere en snellere zorgverlening.”

Nu wil Van Hoof ook de politiek erbij betrekken. “We zijn intussen in gesprek met toppolitici van de grootste Vlaamse partijen om hun steun te krijgen voor de brede implementatie van de techniek in de volgende legislatuur. Dus we hopen dat we binnenkort heel wat meer patiënten sneller en duurzamer weer aan het werk kunnen helpen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Wetenschap , Economie , elke van hoof , VUB , burn-out , psychotherapie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni