hongerstaking migranten uspr

| De migranten startten de hongerstaking op 23 mei 2021.

Al vijf hongerstakende sans-papiers naar ziekenhuis

FDK
© BRUZZ
27/05/2021
Updated: 27/05/2021 14.40u

Vijf dagen hongerstaking eist bij een aantal migranten zonder papieren hun tol. Nadat er woensdagavond twee naar het ziekenhuis waren gebracht, werden donderdag opnieuw drie vrouwen die in de Begijnhofkerk verbleven per ambulance afgevoerd. Even ontstond paniek, omdat de politie het plein afzette met dranghekken. Dat werd vrij snel rechtgezet.

De 700 migranten die enkele lokalen op de campussen van de VUB en ULB, maar ook de Begijnhofkerk bezetten, zijn sinds 23 mei in hongerstaking. Ze voelen zich vergeten tijdens de coronacrisis en eisen een collectieve regularisatie. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) liet al weten niet in te gaan op dat verzoek. Wel kunnen ze de asielprocedure individueel doorlopen.

Toch zetten de manifestanten hun actie door. “Tot we onze basisrechten bekomen”, klinkt het. Dat eist slachtoffers. Woensdagavond werden twee personen onwel. Eén van hen verbleef op de ULB-campus, de andere in de Begijnhofkerk. Zij moesten naar het ziekenhuis. Nog eens drie sans-papiers uit de Begijnhofkerk werden donderdagmiddag afgevoerd. Van de vijf liggen er nog steeds vier in het ziekenhuis.

De politie was in grote aantallen aanwezig en plaatste dranghekken rond het plein.

| De politie was in grote aantallen aanwezig en plaatste dranghekken rond het plein.

Donderdag rond de middag was er even paniek aan de Begijnhofkerk, want plots zette een tiental agenten het voorplein af met hekken. Er werd gevreesd voor een ontruiming van de plaats, want de bezetting van de Begijnhofkerk wordt slechts gedoogd. Gemeenteraadslid Riet Dhont (PVDA-PTB) nam prompt contact op met burgemeester Philippe Close (PS) en die vroeg op zijn beurt om de hekken weg te halen.

De politie was naar eigen zeggen ter plaatse om de interventie van de ambulance te vergemakkelijken. Zo werden de omliggende straten afgezet, vertelt een woordvoerder van l’Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR). “De schermen werden geplaatst om de betrokken personen niet bloot te stellen aan het oog van nieuwsgierigen”, aldus de woordvoerster van de zone Brussel-Hoofdstad/Elsene. Na amper een halfuur waren alle hekken opnieuw weggenomen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni