BRZ 20250514 1935 BEESTIG compost Worm

Shutterstock

| Worm

Beestig Brussel

Compost Days: 'Gemeenten moeten meer het organisch afval van Brusselaars gebruiken'

Andy Furniere
© BRUZZ
16/05/2025

Gemeenten kunnen flink besparen op hun onderhoud van bloemenperken en stadsparken als de groendiensten het compost gebruiken dat burgers verzamelen en verwerken. Dat zegt Worms, een van de organisaties die komend weekend de Compost Days organiseren.

De zesde editie van de Compost Days, een initiatief van Leefmilieu Brussel op 17 en 18 mei, focust op de voordelen van composteren voor Brusselse tuinen. Ervaren burgers en experts geven tips om organisch afval te recycleren tot een grondverbeteraar die voeding biedt aan planten en bloemen buiten.

Op het hoofdkwartier van de vzw Worms in Sint-Gillis, die mee de dagen organiseert, kan iedereen terecht voor advies, maar ook bij een aantal van de 218 buurtcomposten in Brussel – waar vaak ook een tuintje aan grenst – kunnen geïnteresseerden hun vaardigheden aanscherpen. “Bijvoorbeeld bij het groene paradijsje van wijkcomité Koekeliek in Koekelberg, een gemeente die nog wat achterop loopt op het vlak van buurtcomposten,” zegt coördinatrice Valérie Vierset van Worms. “Dat is het geval bij wel meer gemeenten in het noordwesten van Brussel, waar composteren door de sociaaleconomische uitdagingen geen prioriteit vormt.”

In het algemeen moeten Brusselse gemeenten nog meer dat “zwarte goud” naar waarde schatten, stelt Vierset. “Gemeentediensten zouden het overtollige deel van de compost van buurtinitiatieven kunnen gebruiken om aanplantingen te voeden, maar dat gebeurt momenteel niet. Nochtans verkeert de Brusselse bodem echt wel in een trieste staat, met alle risico's rond erosie, biodiversiteit en de waterhuishouding. Daarom is de Good Soil-strategie (vorig jaar door de Brusselse regering aangenomen om bodems in het gewest in goede gezondheid te houden, red.) zo nodig.”

De zesde editie van de Compost Days, een initiatief van Leefmilieu Brussel op 17 en 18 mei, focust op de voordelen van composteren voor Brusselse tuinen

Ook burgers hebben dikwijls nog een duwtje in de rug nodig. Een belangrijke barrière is de vrees dat compost ongewenste beestjes aantrekt. "De angst voor ratten zit er diep in,” zegt projectleider Islin De Fraye van Worms. “Terwijl dat met goed onderhoud, zeker rond verluchting, perfect te vermijden valt.” Het advies van Compost Gidsen, speciaal opgeleide burgers, kan helpen om die drempel te overwinnen. Ook Leefmilieu Brussel beschikt over een team dat bijspringt bij het onderhoud van buurtcomposten.

De vzw geeft tijdens Compost Days ook workshops aan mensen die niet over een tuin beschikken, maar binnenshuis aan de slag willen. Daarvoor bestaan twee belangrijke technieken, vermicompostering en bokashi, al raden de experten van Worms die laatste methode minder actief aan. “Bokashi is heel nuttig, maar een stuk minder toegankelijk. Het vergt niet alleen veel tijd en moeite, maar ook de nodige ruimte binnen en buiten. Je moet met twee emmers werken en na het proces het overgebleven product in een stuk grond begraven.”

Dan is vermicompostering of wormcompostering, met gebruik van een wormenbak bestaande uit drie of vier gestapelde bakken, een stuk eenvoudiger. Al moet een gebruiker daarvoor wel wormen, de zogenaamde compostwormen, in huis halen. Die beestjes houden van vers ontbindend materiaal en werken aan de oppervlakte, in tegenstelling tot regenwormen, die dieper zitten en zich voeden met materiaal dat al ontbonden is.

“Veel mensen vinden het eerst maar een vieze boel, maar vaak gaat hun walging over in verwondering,” zegt De Fraye. “Op de Compost Days tonen we mensen met een microscoop wat voor fascinerende diertjes er in compost zitten. Behalve compostwormen, de absolute vedetten, kun je bijvoorbeeld ook schattige springstaarten spotten.”

De Compost Days vinden plaats op 17 en 18 mei, alle info op leefmilieu.brussels/compostdays

Beestig Brussel

Elke week schrijft BRUZZ over een dier in de stad. Wat typeert het en waarom laat het nu van zich horen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Biodiversiteit , Beestig Brussel , worm , compost , compost days

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni