Februari 2023: een statig herenhuis te koop uit de portefeuille van immobiliënkantoor Victoire, in de Lesbroussartstraat in Elsene

| Een statig herenhuis te koop in Elsene (archiefbeeld).

Interactief

Gemiddelde Brusselse vastgoedkoper is veertig jaar oud, huis kost half miljoen euro

© Belga
13/02/2024

Uit een analyse van de Brusselse vastgoedmarkt door de Federatie van het Notariaat (Fednot) blijkt dat Brusselaars die een woning aankopen dat gemiddeld op veertigjarige leeftijd doen. Ze doen dat aan een mediaanprijs van ongeveer een half miljoen euro voor een huis en 250.000 euro voor een appartement.

Gemiddeld gezien is de gemiddelde Belgische vastgoedkoper 39 jaar oud, voor Brusselaars is dat dus een jaar later. Meer dan acht op de tien Brusselse huizenkopers is jonger dan vijftig jaar. Slechts 3,2 procent van de Brusselse kopers was 65-plus.

De Brusselaar telt een mediaanprijs neer van bijna een half miljoen euro (495.000) voor een huis en 250.000 euro voor een appartement in de stad. Voor appartementen gaat het over een prijsstijging van 6 procent in vergelijking met 2022, voor huizen over een stijging van 1 procent sinds 2022 en van 25,3 procent in vergelijking met 2019.

(Lees verder onder de infografiek)

Op het nationale niveau ligt de mediaanprijs voor een huis veel lager: op 289.000 euro. Dat heeft volgens Jean Martroye, woordvoerder van notaire.be, tot gevolg dat jonge kopers de stad ontvluchten en in de Vlaamse Rand of Vlaanderen een eerste huis aankopen.

Dat laatste is volgens hem ook het gevolg van de lagere registratierechten in Vlaanderen. Die hervorming van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) ging in vanaf 2022 en verlaagde de registratierechten van 6 naar 3 procent. "In Brussel zijn de registratierechten verhoogd, dat is dan ook de reden dat meer en meer jonge kopers naar het Vlaams Gewest trekken," aldus Martroye.

Prijsverschillen

Ondanks de hoge prijzen in Brussel, zijn er ook grote verschillen tussen de negentien Brusselse gemeenten onderling. Zo kan men Brussel op basis van louter de mediaanprijs opdelen in drie verschillende woonzones. In het westen en noordwesten van het gewest, met gemeenten Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Koekelberg, Ganshoren, Jette en Sint-Agatha-Berchem, loopt de mediaanprijs voor huizen op tot 405.000 euro. In Brussel-Stad, Evere, Schaarbeek en Sint-Joost-ten-Node ligt de mediaanprijs al wat hoger: tussen de 418.000 en 462.000 euro.

Vooral in het zuiden en zuidoosten van het gewest zijn hoge mediaanprijzen terug te vinden. In Elsene, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel betaal je steevast een mediaanprijs van boven de gewestelijke mediaanprijs van 495.000 euro. Sint-Pieters-Woluwe kent de hoogste huizenprijzen van het land.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat de gemiddelde Brusselaar op zijn veertigste een woning aankoopt. Dat klopt niet, de gemiddelde Brusselaar die een woning aankoopt is veertig jaar oud.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni