Fakkelwake gehouden aan ambassade van Nieuw-Zeeland

© Stop Haachtsesteenweg
| (archiefbeeld)

Aan de ambassade van Nieuw-Zeeland in Brussel is vrijdagavond om 20 uur een fakkelwake gehouden om de slachtoffers van de terreuraanslag in Chirstchurch te herdenken. Bij die aanslag kwamen 49 mensen om het leven. Zondag volgt een nieuwe wake aan de ambassade, door Movement X.

De dader zond de gruwelijke beelden van de aanslag live uit en schreef ook een 'manifest'. In het 73 pagina's tellende document verwijst hij onder meer naar Anders Breivik en Marine Le Pen. "Deze ideologische verwijzingen tonen dat deze tragedie niet enkel de Nieuw-Zeelanders treft", stellen de actievoerders.

"Het reikt ook tot in Europa en België, waar de hysterie van de debatten rond de islam, de media en de moslimgemeenschappen het idee van een moslimprobleem voeden en ertoe bijdragen dat de moslims als vijand van gezien worden in eigen land." Hun stille wake is daarom niet enkel een herdenking voor de slachtoffers van de aanslag in Christchurch, maar is ook een oproep tot het beëindigen van de islamofobie.

Zondagmiddag vindt om 14 uur een tweede wake plaats voor de ambassade van Nieuw-Zeeland. Die wordt georganiseerd door Movement X, de burgerrechtenbeweging van Dyab Abou Jahjah. "Deze aanslag is geen geïsoleerd geval van haat tegenover 'de andere'. In veel van deze gevallen worden moslims gezien als 'de andere'. In onze samenleving is er geen plaats voor haat", klinkt het in de oproep tot deelname aan de wake. "We kunnen niet blijven toekijken hoe haat onze samenleving beïnvloedt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?