| Aan de Dienst Vreemdelingenzaken op de Pachecolaan slapen regelmatig asielzoekers buiten.

Advocaten asielzoekers leggen beslag op 400.000 euro van Belgische staat

© Belga
30/01/2024

Een advocatenkantoor heeft beslag laten leggen op 400.000 euro aan tegoeden van de Belgische staat. Het geld moet dienen om dwangsommen te betalen aan asielzoekers die geen opvang kregen. Dat meldt De Tijd dinsdag op basis van een bericht op LinkedIn van de Franstalige balie van advocaten in Brussel.

De demarche dateert van december, maar de 400.000 euro is nog niet overgemaakt aan de deurwaarder van het advocatenkantoor. Het geld staat geblokkeerd omdat de staat beroep heeft aangetekend bij de beslagrechter. De zaak wordt in mei gepleit in de rechtbank, aldus De Tijd.

Met de inbeslagname van het geld gaan de advocaten van Progress Lawyers Network een stap verder in de juridische strijd over de dwangsommen die staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) moet betalen aan asielzoekers. Eerder werd al een diepvriezer en een koffiezetapparaat in beslag genomen op het kabinet van de Moor.

Volgens stafhouder Emmanuel Plasschaert werden eind december ook goederen in beslag genomen op het kabinet van premier Alexander De Croo. "Als deze acties niet volstaan om de naleving van de gerechtelijke uitspraken te garanderen, kunnen er in de toekomst nog meer gelijkaardige inbeslagnames plaatsvinden," stelt Plasschaert nog op LinkedIn.

"De Franse Orde van advocaten van Brussel betreurt dat het zover is moeten komen en herhaalt haar herhaalde oproepen aan de regering om de gerechtelijke uitspraken over de opvang van asielzoekers en de opvangwet volledig na te leven."

'Blijven plaatsen zoeken'

In een reactie aan Belga benadrukt staatssecretaris Nicole de Moor dat ze met de regering plaatsen blijft zoeken om asielzoekers op te vangen. "Wij deden enorme inspanningen deze legislatuur en hebben nu 37.500 plaatsen, waarvan tweeduizend tijdelijke in de daklozenopvang van Brussel."

"Iedereen heeft al kunnen zien dat wij ons daarvoor blijven inspannen en nu ook samenwerken met de jeugdsector om mensen op te vangen. Alleen hebben we nog steeds onvoldoende plaatsen, maar deze gerechtelijke procedures of inbeslagnames brengen ons geen millimeter dichter bij voldoende opvangplaatsen. Integendeel, ze kosten meer dan dat ze opbrengen," besluit de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni