Verijdelde aanslag Botanique: drie Franse minderjarigen in beschuldiging gesteld

© Belga
08/03/2024

De drie minderjarigen die in Frankrijk zijn opgepakt in verband met de verijdelde aanslag op de Brusselse concertzaal Botanique, zijn alle drie in beschuldiging gesteld. Twee van hen, vijftien en zeventien jaar oud, zijn opgesloten. Een derde minderjarige, vijftien jaar oud, is onder gerechtelijk toezicht geplaatst. Dat meldt het Franse antiterreurparket vrijdag.

Het drietal werd maandag opgepakt. in drie verschillende Franse steden. Ze worden ervan verdacht in contact geweest te zijn met de vier verdachten die zondag in België werden aangehouden.

De drie minderjarigen waren niet rechtstreeks betrokken bij de plannen voor een aanslag, was dinsdag te horen in Parijs. Ze hingen wel dezelfde islamistische ideologie aan. Ze waren actief "in een groep op een sociaal netwerk waarin jihadistische propaganda werd uitgewisseld en plannen voor een aanslag werden vermeld", aldus het antiterreurparket dinsdag nog.

Het Belgische federaal parket meldde eerder deze week dat het drietal opgepakt kon worden nadat ons land informatie deelde met Frankrijk. De vier opgepakte verdachten in ons land zijn een meerderjarige en drie minderjarigen. De eerste is door de onderzoeksrechter in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst, de drie minderjarigen zijn ter beschikking gesteld van een onderzoeksrechter in Dendermonde, en zijn intussen alledrie geplaatst in gesloten jeugdinstellingen.

De vier Belgische verdachten uit het jihadistisch milieu waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen. In hun gesprekken werd verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat (IS), en de vier zouden op het dark web ook naar wapens gezocht hebben. Bij huiszoekingen zondagochtend werden alvast geen wapens of explosieven aangetroffen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni