Verijdelde aanslag Botanique: drie jongeren opgepakt in Frankrijk

© belga
06/03/2024
Updated: 06/03/2024 10.15u

In Frankrijk zijn maandag drie adolescenten opgepakt in verband met de verijdelde aanslag op de Brusselse concertzaal Botanique. De arresties zijn er gekomen nadat België informatie uit het Belgische onderzoek had gedeeld met de Franse autoriteiten.

De drie zijn tussen 15 en 17 jaar oud en worden ervan verdacht in contact geweest te zijn met de vier verdachten die zondag in België werden aangehouden. De arrestaties gebeurden in drie Franse steden, nadat België info had gedeeld met de Franse autoriteiten. "Wij delen regelmatig informatie met buitenlandse diensten, waarna het aan die buitenlandse diensten is om eventueel de nodige gerechtelijke stappen te zetten", klinkt het bij het Belgisch federaal parket.

De drie minderjarigen waren niet rechtstreeks betrokken bij de plannen voor een aanslag, luidt het. Ze hingen wel dezelfde islamistische ideologie aan, aldus de bron die berichtgeving van Journal du Dimanche bevestigt.

Het Franse antiterreurparket reageerde bij het Franse persagentschap AFP dat de jongeren contact hadden in een groep op een sociaal netwerk. Daar wisselden ze jihadistische propaganda uit en het ging er ook over plannen voor aanslagen.

Vier Belgische verdachten

De vier opgepakte verdachten in ons land zijn een meerderjarige en drie minderjarigen. De eerste is door de onderzoeksrechter in Brussel onder aanhoudingsbevel geplaatst, de drie minderjarigen zijn ter beschikking gesteld van een onderzoeksrechter in Dendermonde.

De vier Belgische verdachten uit het jihadistisch milieu waren via het internet met elkaar in contact gekomen en zouden daar plannen gesmeed hebben om een aanslag te plegen.

In hun gesprekken werd verwezen naar terreurgroep Islamitische Staat (IS), en de vier zouden op het dark web ook naar wapens gezocht hebben. Bij huiszoekingen zondagochtend werden alvast geen wapens of explosieven aangetroffen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni