| Les Nuits Botaniques in de Botanique.

Botanique was mikpunt van geradicaliseerde jongeren

04/03/2024
Updated: 04/03/2024 19.35u

De jonge geradicaliseerden die een aanslag op een Brusselse concertzaal beraamden, hadden het gemunt op de Botanique. Dat meldt RTL en bevestigt een goed ingelichte bron aan onze redactie.

Dit weekend werden vier verdachten tussen de 15 en 18 jaar oud opgepakt op verdenking van terrorisme. Maandagochtend lekte uit dat ze mogelijk van plan waren een aanslag te plegen op een concertzaal in Brussel. Het parket bevestigt nu dat de drie minderjarige verdachten een Brussels concertgebouw "specifiek en concreet" als doelwit hadden, "met een actie die gepland stond binnen enkele weken." De meerderjarige verdachte die ook dit weekend werd opgepakt, zou met deze zaak niets te maken hebben.

Het RTL-middagjournaal kon een naam op de concertzaal plakken, onder meer op basis van het parket: het zou gaan om de Franstalige cultuurtempel Le Botanique, in het centrum van Brussel. Een goed geïnformeerde bron bevestigt aan BRUZZ dat het om de Botanique gaat.

Verder onderzoek moet uitsluitsel brengen over de vraag of het om een reële dreiging ging, dan wel om louter stoere taal van de drie jongeren tijdens hun online gesprekken die op de radar van de veiligheidsdiensten kwamen. Ter herinnering: bij de huiszoekingen zondagochtend werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Huidige veiligheidsnormen verdergezet

De Botanique bevestigt maandagavond in een persbericht de berichtgeving. De geplande events en concerten worden voorlopig volgens de huidige veiligheidsnormen verdergezet. "Alles zal in het werk worden gesteld om de veiligheid van het publiek, de artiesten en het personeel optimaal te garanderen."

"De directie van de Botanique zal de richtlijnen van de politie en andere relevante autoriteiten stipt blijven opvolgen en zal de komende dagen hierover contact blijven houden met de overheidsdiensten," aldus Botanigue, dat erop wijst dat het securityteam na de aanslagen in 2015 en 2016 al werd versterkt. Toen werden ook extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd die nog altijd gelden.

Andere concertzalen

De andere grote Brusselse concertzalen zijn waakzaam, maar nemen voor zover bekend geen bijkomende veiligheidsmaatregelen. "We hebben competente politiediensten die het lopende onderzoek op de voet volgen. De politie heeft geen specifieke maatregelen gevraagd," zegt een woordvoerder van Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die als voorzitter van Brussels Expo ook de ING Arena (ex-Paleis 12) overziet. De stad Brussel baat ook de Magdalenazaal en het Koninklijk Circus uit.

De AB heeft de kwestie maandag op het wekelijkse directieoverleg besproken, maar besliste om geen bijkomende veiligheidsmaatregelen te nemen. "We nemen al een paar jaar strenge veiligheidsmaatregelen en vinden het niet nodig om die aan te scherpen als daar geen vraag van het OCAD of de politie naar is," zegt woordvoerder Jens Van Den Wyngaert.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni