Minister van Justitie Van Tigchelt kondigt extra mankracht aan voor politie en parket

JP
© BRUZZ - Belga
20/02/2024

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) krijgt versterking met 67 inspecteurs. Dat zegt federaal minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) in reactie op de recente schietpartijen in Brussel. Daarnaast zal het parket de komende weken nog vijftien extra juristen verwelkomen, en worden er ook 25 extra inspecteurs toegevoegd aan de werking van de federale spoorwegpolitie.

Brussel werd de afgelopen week bijna elke dag opgeschrikt door een schietpartij. De burgemeester van Sint-Gillis, waar een dode viel op 14 februari, kijkt naar de federale overheid voor een oplossing. "Politie en justitie doen wat ze kunnen, maar hebben de handen vol," zei burgemeester Jean Spinette (PS).

Ook de korpschef van de Brusselse politiezone Zuid uitte zijn zorgen naar aanleiding van de aanwezigheid van drugsbendes in Anderlecht. "Wij kunnen de Peterboswijk aan, maar dan kan ik niets anders meer doen in mijn politiezone," zo vatte hij de werkdruk samen.

Aan een deel van die verzoeken lijkt nu gehoor te worden gegeven door de federale minister van Justitie, Paul Van Tigchelt (Open VLD). Hij kondigt aan dat de Federale Gerechtelijke Politie versterkt zal worden met 67 voltijdse equivalenten. Daarnaast laat hij weten dat er nog 25 extra inspecteurs worden toegevoegd aan de werking van de spoorwegpolitie. Tot slot volgen er vijftien extra juristen bij het parket. "Nog bovenop de acht magistraten en vijf juristen die sinds november werden aangeworven," benadrukt hij.

Opvallend is dat de FOD Justitie onlangs op bevel van het Brusselse hof van beroep werd verplicht om bijna tachtig vacatures uit te schrijven voor rechters en parketmagistraten in het hele land. Het zal niet eenvoudig worden om ze ook effectief te vinden, waarschuwde het kabinet-Van Tigchelt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni