| De rechtszaal voor het Sky ECC-proces, in Haren.

Proces Sky ECC: federaal parket vraagt twintig jaar gevangenisstraf voor beweerd kopstuk

© belga
29/01/2024
Updated: 29/01/2024 16.52u

Het federaal parket heeft maandag de maximum gevangenisstraf van twintig jaar gevorderd voor Bilal I.(35), een van de beweerde kopstukken in het Encrochat/SKY-drugsdossier. Volgens het openbaar ministerie heeft de man tonnen cocaïne vanuit Latijns-Amerika ingevoerd in Europa.

16.05 uur: Federaal parket: 'Verschillende criminele organisaties in dossier'

Er is in het grote drugsdossier Encrochat/Sky sprake van verschillende criminele organisaties die samenwerken en verweven zijn. Dat heeft federaal magistraat Julien Moinil maandag gezegd in zijn vordering voor de Brusselse correctionele rechtbank. Volgens de federaal magistraat staat het ook boven alle twijfel vast dat de verschillende verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan lidmaatschap of leiderschap van een criminele organisatie.

De federaal magistraat vermeldde ook de mensen die kleine diensten bewezen aan de criminele organisatie: "Zoals de politieman die opzoekingen doet in het Rijksregister of de advocaat die een schuld komt opeisen. Er zijn zij die ervoor zorgen dat de illegale opbrengsten worden witgewassen, zij die woningen of loodsen huren, zij die zelf stroman zijn of aan het hoofd staan van een bedrijf dat als stroman optreedt."

Al die mensen functioneerden volgens een bepaalde hiërarchie, waarin bevelen werden gegeven en represailles dreigden voor wie de bevelen niet opvolgde.

"De criminele organisaties waren ook internationaal actief, in Zweden, Italië, Frankrijk, Duitsland, Albanië, Nederland, Colombië, Brazilië en Marokko," klonk het verder. "Ze maakten gebruik van valse documenten, corruptie, en geweld. Zo werd er niet geaarzeld om mensen te ontvoeren, mishandelen of vermoorden."

15.21 uur: Federaal parket vraagt twintig jaar gevangenisstraf voor beweerd kopstuk

Volgens het federaal parket is Bilal I. tussen 2014 en 2020 werkloos geweest en verdiende hij in die periode hoogstens 1.500 euro per maand. Desondanks werd de man in februari 2020 opgepakt met 35.000 euro in zijn voertuig, en werd toen nog eens 15.000 euro aangetroffen in zijn woning. Enkele maanden later pakte de politie de man opnieuw op, ditmaal met 9.000 euro op zak.

"Hij reisde in de voorbije jaren ook naar Medellín in Colombia en verschillende malen naar Turkije, en naar Spanje zelfs bijna maandelijks," zei federaal magistraat Julien Moinil. "Allemaal opmerkelijk voor iemand met zo'n beperkt inkomen."

Belangwekkender zijn volgens de federaal magistraat de gesprekken op de verschillende versleutelde Sky ECC-smartphones waarover Bilal I. beschikte.

"Er kan geen twijfel over bestaan dat het wel degelijk om zijn Sky-toestellen ging, ook al worden er verschillende pseudoniemen gebruikt," ging de federaal magistraat verder. "Zo krijgt één van die pseudoniemen een bericht waarin een feest voor zijn verjaardag wordt aangekondigd. Laat de datum van die verjaardag nu net dezelfde datum zijn als de verjaardag van Bilal I. Dat bericht kwam volgens ons trouwens van zijn echtgenote, die ook over een Sky-toestel beschikte. De persoon die dat verjaardagsbericht stuurde, praat met Bilal I. immers ook over zijn twee dochtertjes en over een bezoek van de politie, waarbij een foto wordt gevoegd die alleen vanop het balkon van I.'s appartement in Dilbeek kan genomen zijn."

De Sky-toestellen die aan I. worden toegeschreven, zijn ook alleen maar actief in België als hijzelf in België is, en activeren systematisch de zendmasten rond zijn woning.

"In de Sky-gesprekken vinden we foto's van grote hoeveelheden cocaïne en grote geldsommen, van drugslabo's, van transportschepen in een buitenlandse haven," aldus nog het openbaar ministerie. "We vinden ook gesprekken met mensen uit Latijns-Amerika over personen die drugs hebben gestolen en moeten gestraft of vermoord worden, en een foto van een bijna naakte man, vastgebonden op een stoel en met een kap over het hoofd. Bilal I. en zijn gesprekspartner bespreken op normale toon wat er met de man moet gebeuren en of dat dan beter in een flat of in een villa gebeurt."

Volgens het openbaar ministerie zijn er ook gesprekken met Eridan M.G. over verschillende transporten van cocaïne uit Brazilië en Ecuador, over de betaling van die transporten en over de uithaling van de drugs in haven van Antwerpen. "Eridan M.G. vertelt op een bepaald moment dat zijn 'vrienden in Mexico' de volledige controle hebben over een bepaalde haven, en in een gesprek over een drugtransport van duizend kilogram cocaïne wordt vermeld dat ze via de Spaanse haven Algeciras zullen gaan, 'omdat ze daar alles hebben, de Guardia Civil, de politie, en de douane'."

Volgens het federaal parket was Chaimae E.B., de echtgenote van Bilal I., op de hoogte van zijn criminele activiteiten en leverde zij occasionele hulp. Tegen haar werden twintig maanden gevangenisstraf gevorderd.

11.45 uur: 'Groei drugslabo's in Brussel is angstaanjagend'

De aanwezigheid en de groei van drugslabo's in Brussel is angstaanjagend. Dat heeft federaal magistraat Julien Moinil maandag gezegd op het grote Sky ECC-drugsproces. Die drugslabo's betekenen niet alleen een gevaar voor de omgeving, voor het milieu, en voor de volksgezondheid, maar leveren ook gigantisch veel crimineel geld op, en veroorzaken geweld.

124 personen, vier bedrijven en een onbekende moeten zich verantwoorden voor grootschalige cocaïne- en cannabissmokkel en -handel die aan het licht zijn gekomen na de ontcijfering van de versleutelde netwerken Encrochat en Sky ECC. De speurders stootten bij hun huiszoekingen op niet minder dan negen drugslabo's. Die bevonden zich in industriezones maar ook en vooral in woonwijken, onder meer in Elsene, Etterbeek, Ukkel, en Vorst. Het onderzoek ging van start na de explosie van een drugslabo, in de Graystraat in Elsene.

"De criminele organisaties schrikken er dus niet meer voor terug drugslabo's te installeren in wijken en straten waar mensen dagelijks hun kinderen naar school brengen", zei de federaal magistraat. "Ze aarzelen ook niet om gigantische hoeveelheden chemische producten te bestellen en die na gebruik in de natuur achter te laten, met alle gevolgen van dien voor het milieu. In dit dossier hebben we verschillende van dergelijke sluikstorten ontdekt, die er trouwens toe hebben bijgedragen dat we verschillende betrokkenen hebben geïdentificeerd."

'Gevaar voor de volksgezondheid'

De drugslabo's betekenen niet alleen een gevaar voor de omgeving en het leefmilieu, ze bedreigen ook de volksgezondheid, aldus de federaal magistraat: "De mensen die er in uiterst gevaarlijke omstandigheden werken, doen dat zonder enige sociale bescherming, zonder ziekteverzekering of wat dan ook. Daarnaast veroorzaakt de cocaïne die er geproduceerd wordt ook drama's bij de gebruikers. Sommigen zijn misschien recreatieve gebruikers, maar anderen zijn zwaar verslaafd."

"De cocaïne die in de drugslabo's geproduceerd wordt, levert de criminele organisaties ook miljoenen op, geld dat dan op allerlei manieren in het legale circuit geïnvesteerd wordt en dat gebruikt wordt om invloed en macht te kopen", ging het openbaar ministerie verder. "Havenarbeiders, politiemensen, medewerkers van administraties en ministeries worden omgekocht. Voorlopig lijkt het dat de magistratuur gespaard blijft, maar we hebben in andere landen gezien dat magistraten kunnen omgekocht worden. Of vermoord. Want de drugshandel brengt ook heel wat geweld met zich mee, waar de leden van de criminele organisaties zelf als buitenstaanders slachtoffer van worden."

'Legalisering heeft geen zin'

Het is volgens federaal magistraat Moinil dan ook van het grootste belang om de criminele drugshandel zo hard mogelijk te bestrijden en af te remmen. "In dat verband moeten niet alleen de gevangenisstraffen, maar vooral de financiële sancties, de geldboetes en de verbeurdverklaringen, zwaar zijn. We gaan hiermee de drugshandel niet stoppen, maar er wel een rem op zetten."

In een legalisering van harddrugs zoals cocaïne, gelooft de federaal magistraat trouwens niet: "Niet zolang de situatie in Latijns-Amerika blijft wat ze is. Zolang er daar niets verandert, heeft het geen zin dat we in België aan legalisering denken. Sowieso zal dat op internationaal vlak moeten gebeuren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni