Mars op Brussel: 39 arrestaties

Kevin Van den Panhuyzen
15/09/2019
Updated: 15/09/2019 15.40u

De extreemrechtse Mars op Brussel heeft niet kunnen plaatsvinden. Op en rond het Spanjeplein, waar de betoging zou beginnen, werden 39 betogers gearresteerd. Dat bevestigt de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene.

Om 14 uur zou de extreemrechtse Mars op Brussel beginnen op het Spanjeplein. Maar nog voor de betogers op het plein waren, werden ze in de boeien geslagen. "We hebben 39 mensen gearresteerd", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere aan BRUZZ. "Zo'n zes mensen werden aan Brussel-Noord gearresteerd, de rest op en rond het Spanjeplein."

De burgemeester van de Stad Brussel Philippe Close had de betoging eerder deze week verboden. Toch had de politie zich goed voorbereid op de komst van extreemrechtse betogers.

'Hooliganisme, discriminatie en geweld'

In en rond het Centraal Station was de politie aanwezig, net als op het Spanjeplein. Daar verliepen de arrestaties rustig. "Sommigen zijn bekend bij de politie voor weerspannigheid, hooliganisme, discriminatie en geweld", aldus Van de keere nog.

Volgens Tom Van Grieken, de voorzitter van het Vlaams Belang, zou voormalig kopstuk van de rechts-extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw Tomas Boutens achter de aanvraag van de betoging zitten. Vlaams Belang had zich daarom op voorhand al gedistantieerd van de mars, ook al zou die plaatsvinden om te protesteren tegen het cordon sanitaire.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: actua , Mars op Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni