| Aan het Berlaymontgebouw liep de Mars tegen Marrakesh helemaal uit de hand (archiefbeeld).

'Mars op Brussel' krijgt geen toestemming van Close

HD
© BRUZZ
13/09/2019
Updated: 13/09/2019 12.28u

Burgemeester Philippe Close (PS) volgt het eerdere negatieve advies van de politie en heeft geen toestemming verleend voor de organisatie van de ‘Mars op Brussel’. De extreemrechtse betoging stond gepland voor zondag, om te protesteren tegen het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang. Ruim duizend mensen hadden aangegeven mee te doen.

De 'Mars op Brussel' zou zondag 15 september door Brussel trekken. Op Facebook zeiden in eerste instantie iets meer dan duizend mensen dat ze naar Brussel zouden afzakken. Ondertussen werd het originele evenement verwijderd en een nieuw aangemaakt.

Dinsdag gaf de politie aan dat ze een negatief advies gaven ten aanzien van de mars, alsook alle andere tegenbetogingen die werden georganiseerd. De organisatoren van de mars werden donderdag uitgenodigd op het commissariaat om zich te kunnen verweren en er hun intenties duidelijk te maken. "We gaan zien of ze de intentie hebben om vreedzaam te betogen", klonk het voor die ontmoeting. Een verslag van die ontmoeting is nadien aan de burgemeester bezorgd, maar kon die blijkbaar niet overtuigen.

Alle tegenbetogingen zijn eveneens verboden. De organisatoren van de verschillende betogingen laten het daar niet bij. De extreemrechtse initiatiefnemers blijven erbij dat de mars doorgaat, en ook de tegenbetogers kondigen op sociale media aan te zullen samenkomen. De eerste groep zou verzamelen op het Spanjeplein, de tweede aan het gebouw van de ACOD, aan de Congreskolom.

'Geen commentaar'

De politie wou geen commentaar geven over de oorzaak van de weigering, maar het wordt al een druk weekend in de Brusselse straten. Zo trekt er een ballonnenparade door het centrum en gaat om 14.30 uur Anderlecht-Antwerp van start. Het is ook Open Monumentendag.

De betoging wordt volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken georganiseerd door Tomas Boutens. Dat is het Belgische kopstuk van de rechts-extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Vlaams Belang gaf zelf al langer aan dat zij zich volledig distantiëren van de mars en de achterliggende organisatie.

In 2018 werd het gelijkaardige evenement ‘Mars tegen Marrakesh’ in eerste instantie ook verboden. Toen besliste de Raad van State op de valreep dat de betoging wel mocht doorgaan.

Motorbendes en neonazi's

Onder de aanhangers van Boutens bevinden zich ook aardig wat leden van de motorbende Blue Angels. Dat bericht Het Laatste Nieuws. De veiligheidsdiensten zijn zich bewust van de onderlinge banden tussen beide groepen en is ongerust over de gevaarlijke cocktail van wapens en extreemrechtse ideologie indien de mars wel zou plaatsvinden.

Het credo van de mars 'niet mijn Vlaamse regering' komt veel voor op de sociale media-profielen van de bendeleden. Volgens een insider is de voormalige motorbende van Boutens, Mjölnir, na interne conflicten deels opgenomen in de Blue Angels.

De Blue Angels beschouwen zichzelf als 'one-precenters', een criminele bende die boven de wet staat. Boutens heeft zelf ook een rijk crimineel verleden. De ex-militair werd in 2014 veroordeeld voor terrorisme. Met zijn groep Bloed, Bodem, Eer & Trouw hadden ze een groot aantal wapens ingeslaan om 'het blanke ras met geweld te verdedigen'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Mars op Brussel, Philippe Close, extreemrechts

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni