| De rechtse betoging Mars tegen Marrakesh eind vorig jaar (archiefbeeld)

Politie geeft negatief advies voor extreemrechtse 'Mars op Brussel'

KVDP
© BRUZZ
10/09/2019

De politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene geeft een negatief advies voor de 'Mars op Brussel', een extreemrechtse betoging die zondag door het centrum zou trekken. Het negatief advies geldt ook voor de tegenbetoging. Uiteindelijk is het burgemeester Philippe Close (PS) die beslist.

De 'Mars op Brussel' zou zondag 15 september door Brussel trekken. Op Facebook geven iets meer dan duizend mensen aan dat ze present tekenen, om te protesteren tegen het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang.

Die partij distantieert zich van de betoging. Volgens partijvoorzitter Tom Van Grieken zou Tomas Boutens, het Belgische kopstuk van de rechts-extremistische groep Bloed, Bodem, Eer en Trouw, achter de betoging zitten. "Ik distantieer me volledig van deze figuur, die anti-reclame maakt voor onze partij", zei Van Grieken eind augustus aan BRUZZ.

Negatief advies

"De politie geeft een negatief advies", bevestigt nu woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de keere aan BRUZZ. "De aanvrager wordt uitgenodigd om zich te verweren tegen dat advies." Daarna beslist de burgemeester, in dit geval Philippe Close (PS), of de mars al dan niet doorgaat.

Verschillende antifascistische organisaties hadden al aangegeven dat ze een tegenbetoging plannen, maar ook voor die protestactie geldt een negatief advies.

Verstoring

Over de redenen voor het negatief advies kan de politie niets kwijt. Wel vinden er allerlei andere evenementen plaats die dag. Zo trekt er een ballonnenparade door het centrum en gaat om 14.30 uur Anderlecht-Antwerp van start.

Voor de Raad van State geldt een druk weekend echter niet als voldoende reden om een betoging te verbieden. "De loutere omstandigheid of vrees dat een ernstige verstoring dreigt door geplande betogingen en tegenbetogingen naar aanleiding van het geplande evenement, verantwoordt niet het verbieden van dat evenement", klonk het bij de Raad, toen die besliste dat de verboden Mars tegen Marrakesh toch mocht doorgaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , extreemrechts , betoging , Mars op Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni