In 1998 liep het Antifascistische Front (AFF) al door de Brusselse straten om te betogen tegen een congres van het Vlaams Blok.

Extreemrechtse 'Mars op Brussel' krijgt tegenkanting

TDN
© BRUZZ
05/09/2019

Er zijn op zondag 15 september op diverse locaties in het Gewest protestacties gepland tegen de extreemrechtse 'Mars op Brussel'. Zo zijn er samenkomsten gepland aan de Kunstberg en de Congreskolom in Brussel-Stad, maar ook in Sint-Gillis. Ook deze antifascistische betogingen kregen nog geen goedkeuring van de politie.

Vlaams Belang zag bij de recentste verkiezingen in Vlaanderen enkel de N-VA meer stemmen verzamelen. Toch zit de partij straks niet aan de regeringstafel, tot ongenoegen van heel wat aanhangers. Daarom uiten actievoerders op 15 september hun onvrede met een 'Mars op Brussel' vanaf het Spanjeplein. Vlaams Belang zelf distantieert zich van de betoging.

Hoewel de politie geen goedkeuring gaf voor de extreemrechtse mars, zijn er al een aantal tegenprotesten op touw gezet. De grootste gaat uit van Stand Up, een coalitie van vakbondsleden, activisten en verenigingen die is ontstaan na de extreemrechtse betoging over het Marrakesh-pact. De organisatie wil zondagnamiddag verzamelen op de Congresplaats.

Ballonnenparade

Andere antifascistische organisaties, zoals het Luiks antifascistisch front en het krakerscollectief PiratonsBxl, roepen op tot vredelievend protest op de Kunstberg. De solidariteitsbeweging Foyer de Luttes organiseert zondagmiddag dan weer een bijeenkomst op het Marie-Jansonplein in Sint-Gillis om zich nadien bij de manifestanten van Stand Up te voegen.

In een reactie aan BRUZZ laat de politie weten dat er nog een intern onderzoek loopt naar de betogingsaanvragen. De kans dat de manifestaties toegestaan worden, is echter heel klein. Op zondagnamiddag zal een ballonnenparade namelijk al heel wat kijklustigen naar het stadscentrum lokken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sint-Gillis , Samenleving , Mars op Brussel , Stand Up Against Facisme

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni