| Minister van Klimaattransitie en Energie Alain Maron (Ecolo).

Gewest investeert meer dan 13 miljoen in energierenovatie van openbare gebouwen

© Belga
29/01/2024

De Brusselse regering heeft een uitzonderlijk budget van meer dan 13 miljoen euro goedgekeurd om de meest voorbeeldige renovatieprojecten op het vlak van energie, circulariteit en duurzaamheid financieel te ondersteunen. De 15 winnende projecten in het kader van het herstelplan Next Generation EU - goed voor een totale oppervlakte van meer dan 45.000 m² - streven ernaar hun totale energieverbruik met 70% te verminderen. Zo meldt minister van Klimaattransitite en Energie Alain Maron maandag.

De Brusselse regering voorziet meer dan 360 miljoen euro aan overheidsinvesteringen voor Renolution, de gewestelijke strategie voor de renovatie van gebouwen. Het Gewest telt een groot aantal openbare gebouwen, zoals scholen, crèches, rusthuizen, sport- en cultuurcentra, zwembaden enz.

De Brusselse regering heeft beslist de meest voorbeeldige renovatieprojecten financieel te ondersteunen via de RenoClick-premie. Die premie, gecoördineerd door Leefmilieu Brussel en gefinancierd in het kader van het Europees herstelplan Next Generation, dekt tot 75% van de kosten van de werken. Voor 2023 heeft Leefmilieu Brussel net 15 projecten geselecteerd.

Het gaat onder meer over het Vandergorghtgebouw van de Stad Brussel, drie kantoorgebouwen van OCMW Brussel, het hoofdkantoor van Brulocalis, het depot van Net Brussel in Neder-Over-Heembeek, en een aantal scholen en zwembaden.

Tussen nu en 2026 zal meer dan 45.000 m² aan school-, administratieve, sport- en culturele gebouwen op een voorbeeldige manier worden gerenoveerd. "Na de renovatie zal het energieverbruik van die gebouwen door drie worden gedeeld", aldus Alain Maron.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni