Stichting Zoniënwoud maant politici aan tot actie

© BRUZZ
06/03/2024

Nu de kiescampagne volop losbarst, wil Stichting Zoniënwoud in haar memorandum toekomstige verkozenen aanmanen tot actie met het oog op de bescherming van het natuurgebied.

De voorstellen van de Stichting lopen uiteen van bescherming voor het Zoniënwoud op basis van de beschermingsstatuten (van onder meer UNESCO), het versnipperde woud beter verbinden en uitbreiden, de regelgeving harmoniseren, de bosbeheerdiensten versterken en het onthaal van het publiek beter organiseren.

“Uniek in Europa wegens de nabijheid van de grootstad, komt het Zoniënwoud tegemoet aan de toenemende behoefte van de stedelijke bevolking en bezoekers die op zoek zijn naar ontspanning en herbronning”, klinkt het bij de stichting.

“Anderzijds legt dit hoge bezoekersaantal een aanzienlijke druk op de biodiversiteit, die al verzwakt is door de versnippering van het woud als gevolg van de infrastructuur.”

Zo vraagt de stichting onder meer de optimalisatie van de toegangspoorten, de ontmanteling van bosparkings en een vlottere toegankelijkheid via het openbaar vervoer.

Verbinding

Ook de verbinding van versnipperd geraakte delen van het Zoniënwoud moet meer aandacht krijgen, luidt het. De aanleg van ecoducten en ecotunnels moeten soorten en hun populaties die geïsoleerd raakten weer met elkaar verbinden. “Op die manier draagt het woud ook bij aan een echt trans-Europees natuurnetwerk. Daarbij moet de sluiting van bepaalde wegen die het woud doorkruisen, overwogen worden.”

Verder vraagt de Stichting ook dat de regelgeving, die vandaag soms verschilt per gewest, op elkaar afgestemd wordt. “De Brusselse uitzonderingen die gebruikers het recht geven om de paden te verlaten en hun hond zonder leiband uit te laten, zorgen voor verwarring en genereren een onhoudbare druk op de biodiversiteit en het uitzonderlijke bodempatrimonium.”

"Met het oog op de opwarming van de aarde biedt het Zoniënwoud ons ecosysteemdiensten die van onschatbare waarde zijn, zoals koolstofopslag en regulering van de waterhuishouding"

Stichting Zoniënwoud

‘Onschatbare waarde’

Daarnaast heeft het Zoniënwoud ook nood aan voldoende middelen “om een gezamenlijke aanpak in het hele gebied te garanderen”. De waarde van het natuurgebied kan dan ook niet onderschat worden, klinkt het.

“Het is een oud bos waarvan het reliëf niet is veranderd sinds de laatste ijstijd, een uniek archief van de bodem- en archeologische activiteit die er de afgelopen 10.000 jaar heeft plaatsgevonden.

Met het oog op de opwarming van de aarde biedt het Zoniënwoud ons ecosysteemdiensten die van onschatbare waarde zijn, zoals koolstofopslag en regulering van de waterhuishouding. Het woud fungeert tevens als een natuurlijke airco voor de omliggende gemeenten en de vele inwoners van het dichtbevolkte centrum van ons land.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Milieu, Zoniënwoud

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni