Google Street View

| De Redersbrug

Redersbrug kampt met stabiliteitsproblemen, maar blijft open voor verkeer

KVDP
© BRUZZ
28/05/2024

Er zijn stabiliteitsproblemen opgedoken aan de Redersbrug. Volgens een studie zou de brug dicht moeten voor zwaar verkeer, maar dat is voorlopig niet aan de orde. Brussel Mobiliteit plant bijkomend onderzoek. "Mochten er echt zware risico’s zijn, sluiten we de brug."

De Redersbrug, die de Havenlaan ter hoogte van Thurn en Taxis verbindt met de Willebroekkaai, moet dringend dicht voor zwaar vervoer. Dat is wat een extern studiebureau heeft aanbevolen, nadat het de brug over het kanaal grondig onder de loep heeft genomen. Dat bericht L'Echo en bevestigt Brussel Mobiliteit aan BRUZZ.

Uit de studie blijkt dat de brug met stabiliteitsproblemen kampt door corrosie aan de betonnen dwarsbalken. Toch is een sluiting van de brug voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton niet aan de orde.

"We moeten alles afwegen. Er zijn stabiliteitsproblemen, maar er is ook de mobiliteitskwestie", zegt woordvoerster van Brussel Mobiliteit Inge Paemen. "Mochten er echt zware risico’s zijn, dan sluiten we de brug. Zo hebben we dat in het verleden ook met de tunnels gedaan: als er echt veiligheidsproblemen zijn, sluiten we."

Brussel Mobiliteit is van plan om de situatie te monitoren en kondigt bijkomend onderzoek aan. "Daar gaan we op korte termijn mee van start", aldus Paemen. Hoelang die monitoring moet duren is nog niet duidelijk.

Schade aan Henegouwkaai

Een sluiting van de Redersbrug voor zwaar verkeer zou vooral een grote impact hebben op de verschillende bedrijven rond de Haven van Brussel, zoals Inter-Beton. Een omleiding zou dan wel nog mogelijk zijn via de Sainctelettesquare, maar het zou een zoveelste hindernis betekenen voor de bedrijven die actief zijn rond het kanaal.

Twee weken geleden stelde de Haven van Brussel schade vast aan de kanaalwanden aan de Henegouwenkaai ter hoogte van het Mima. Sindsdien is zwaar wegtransport daar niet meer toegelaten.

"Dat punt zit nog steeds in een studiefase. Het is wel al duidelijk dat we daar werken gaan moeten uitvoeren, maar wat en wanneer weten we nog niet. Het zullen alleszins geen kleine werken zijn", zegt woordvoerder van de Haven Sylvain Godfroid.

Monnoyerkaai

Daarnaast is de Monnoyerkaai nog steeds afgesloten voor alle verkeer na een wegverzakking in januari. Hoogspanningsnetbeheerder Elia is er net klaar met werken aan een leiding.

Binnenkort zal de Haven van Brussel er van start gaan met een onderzoek om de oorzaak van de wegverzakking te achterhalen. Volgens Godfroid is het de bedoeling om de Monnoyerkaai zo snel mogelijk opnieuw open te stellen voor verkeer, al is het gedeeltelijk, maar wanneer dat mogelijk zal zijn is nog niet duidelijk.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni