Brusselse scholen betogen tegen lerarentekort aan kabinet Weyts

© BRUZZ
27/03/2024
Updated: 27/03/2024 13.40u

De leerlingen en leerkrachten van de 22 Brusselse scholen protesteerden vandaag aan het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tegen het lerarentekort. Een delegatie werd ontvangen door de kabinetschef van minister Weyts. "We kregen te horen dat er snel enkele oplossingen zullen komen", reageert inspecteur-generaal voor Nederlandstalig onderwijs Brussel Sandra De Nies.

Tussen 10 en 11.30 uur kwamen een 400-tal leerkrachten, leerlingen en ouders van 22 Brusselse gemeentescholen samen op het Martelarenplein aan het kabinet van Weyts. De actie vloeit voort uit solidariteit met de basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek waar klassen moesten sluiten door het lerarentekort. Alle 22 scholen zijn de hele dag dicht en in sommige scholen wordt er noodopvang voorzien.

De Leerlingen van de Voorzienigheidsschool in Anderlecht liepen in een mars van de school naar het Martelarenplein.

De kabinetschef van Weyts ontving een delegatie en daaruit kwamen hoopvolle gesprekken, zegt inspecteur-generaal voor Nederlandstalig onderwijs Brussel Sandra De Nies. "Ze toonden begrip voor onze situatie en beloofden dat we snel gecontacteerd zouden worden met mogelijkheden om de tekorten in te vullen. Er werd nog niets concreet beslist, maar we zijn hoopvol dat er op korte termijn verandering komt."

Veel scholen kampen met een groot lerarentekort, zegt Martine Van Lier, coördinator van het Gemeentelijk Onderwijs Paloke in Molenbeek. "We kunnen daarnaast geen vervanging voorzien voor langdurig zieke leerkrachten. Daardoor kunnen we geen onderwijs aanbieden dat de leerlingen verdienen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni