1720 zomerschool 02

| Ook in de gemeentelijke basisschool De Knipoog in Molenbeek zal woensdag geen les doorgaan (archiefbeeld)

Twintigtal Brusselse gemeentescholen staken tegen lerarentekort

Eva Christiaens
© BRUZZ
18/03/2024

Een twintigtal Nederlandstalige gemeentescholen in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Brussel-Stad zullen volgende week woensdag staken uit onvrede met het aanhoudende lerarentekort in Brussel. Hun actie krijgt steun van heel wat ouders, die zich nu verenigen in een nieuwe groepering 'SOS! Save our schools'.

De staking is een initiatief van de schooldirecties en leerkrachten van de gemeentescholen in de drie gemeenten. Op dit moment gaat het om zes Nederlandstalige basisscholen uit Molenbeek, acht uit Anderlecht en acht uit Stad Brussel. De actie wordt ook ondersteund door de Nederlandstalige schepenen van de drie betrokken gemeentes.

"Al onze acht gemeentelijke basisscholen doen mee en we veronderstellen dat andere scholen zich nog mee zullen aansluiten", zegt onderwijsschepen Bieke Comer (Vooruit) uit Anderlecht. Voor kinderen van wie de ouders geen oplossing vinden, is noodopvang voorzien.

Het gaat om drie gemeentes met een onderwijsschepen van de partij Vooruit, maar dat noemt Comer toeval. “Het zijn vooral de drie grootste gemeentes van Brussel met de meeste Nederlandstalige gemeentescholen", zegt zij.

Alleen al in Anderlecht zoeken de acht gemeentescholen momenteel 13,5 voltijdse equivalenten. "Mocht je daarbij de functies tellen die nu door zij-instromers zonder lerarendiploma zijn ingevuld, zijn dat er nog meer", benadrukt Comer.

Protest tegen Ben Weyts

De leerkrachten en directies willen volgende week woensdag actie voeren aan het kabinet van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) in de Koolstraat. Ze verzamelen om kwart voor tien aan het Martelarenplein en hebben een eisenpakket klaar met zeven grote vragen.

Die gaan van een Brusselbonus voor alle personeelsleden tot vierdagenweken, een gelijktrekking van de schoolvakanties met het Franstalig onderwijs en langere opzegtermijnen voor ontslagnemend personeel. Ze vragen ook meer liefdevolle aandacht voor Brussel in het onderwijsbeleid en bijvoorbeeld fietsleasing voor personeel.

"In Brussel, nog meer dan op andere plaatsen, is de leerkrachtenvijver leeg," zegt Martine Van Lier, coördinerend directeur van de gemeentescholen in Molenbeek. "Schoolteams nemen noodgedwongen aanvullende taken op, directeurs staan noodgedwongen voor de klas en leraren moeten bijkomende klassen en lestijden opnemen."

Dat alles zorgt voor uitputting, klinkt het, en een leegloop van Brussel naar Vlaamse scholen.

Oudercomités

Dat het lerarentekort in Brussel al duidelijke gevolgen heeft op het onderwijs, merkte de GO! basisschool Hendrik Conscience in Schaarbeek eerder deze maand, toen verschillende klassen moesten sluiten.

De ouders van die school hebben nu een breder actiecomité opgericht, SOS! Save Our Schools!, om ouders uit andere scholen mee te verenigen. Maar ook in een Anderlechtse katholieke school broedt men op een protestmars en in de Molenbeekse gemeentescholen willen ouders alvast aansluiten bij de betoging van volgende week woensdag.

"Alles blijft draaien, maar er blijven vacatures openstaan en wij nemen als oudergroep zelf bepaalde taken mee op, zoals naschoolse koffiemomenten", vertelt Sofie Robberechts van het oudercomité uit Ket & Co, een gemeentelijke basisschool in Molenbeek.

Robberechts hoopt dat de ouders van alle stakende scholen samen met hun kinderen mee zullen opdagen voor het kabinet van minister Ben Weyts. De precieze werking van SOS! Save Our Schools! ligt nog niet vast.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni