Honderd ouders verzamelen aan Hendrik Conscienceschool en eisen oplossing lerarentekort

Steven Van Garsse
© Belga - BRUZZ
08/03/2024
Updated: 08/03/2024 12.55u

Een honderdtal bezorgde ouders zijn vrijdagochtend samengekomen aan de Schaarbeekse basisschool Hendrik Conscience. Daar kregen minstens 24 leerlingen te horen dat ze op zoek moeten naar een nieuwe school, door het vertrek van twee leerkrachten. Zij gaan werken in Vlaamse scholen. "We willen laten zien wat een leuke school dit is", vertelt Leonhard den Hertog, één van de ouders.

Door het nieuws over het vertrek moeten minstens 24 leerlingen tegen 11 maart andere oorden opzoeken. Meron Knikman, een van de initiatiefnemers van de actie en moeder van de zevenjarige Adam, maakt zich ernstige zorgen over de situatie. "Voor de kinderen valt het heel zwaar om midden in het jaar van school te moeten veranderen en afscheid te nemen van hun vrienden", aldus Knikman.

Volgens Knikman zijn ook ouders "verbijsterd en geschokt" door de plotse sluiting van klassen in het vierde, vijfde en zesde leerjaar. "Velen willen de school niet verlaten omdat hun kinderen zich thuis voelen in deze gezellige buurtschool. Bovendien is de situatie in naburige scholen ook nijpend en zijn er niet veel vrije plaatsen", stelt Knikman.

De situatie op de Hendrik Conscienceschool is geen uniek voorval, stelt de vrouw, maar is het symptoom van een structureel probleem in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel. "Het recht op onderwijs van onze kinderen staat onder zware druk, maatregelen zijn nu nodig", klinkt het.

'Dat sommige politici het tekort in Brussel wijten aan veiligheidsproblemen of de drugsproblematiek, is schandalig. Dit is een hele fijne buurt en school.'

Alessandra Guion

Ook Leonhard den Hertog en Alessandra Guion protesteren mee aan de schoolpoort: "Het lerarentekort is een structureel probleem dat deels opgelost zou kunnen worden door leraren in Brussel beter te vergoeden", meent Den Hertog. "Het imago van het beroep moet ook omhoog", vult Guion aan. "Daarnaast zou de anciënniteit van zij-instromers erkend moeten worden, zodat zij eerlijk verloond worden."

"Dat sommige politici (zoals Vlaams minister voor onderwijs Ben Weyts, red.) het tekort in Brussel wijten aan veiligheidsproblemen of de drugsproblematiek is schandalig. Dit is een hele fijne buurt en school en zo'n uitspraken zijn beneden alle peil", stelt Guion.

De actie vormt het startschot van een resem wekelijkse optredens indien er niet tijdig een oplossing gevonden wordt voor het lerarentekort op de Schaarbeekse basisschool.

Knikman roept beide bevoegde politici, onder wie Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en VGC-collegelid Sven Gatz (Open VLD), ook op om "elkaar niet met de vinger te wijzen en samen aan hetzelfde zeel te trekken in de zoektocht naar een oplossing".

Het collegelid bevestigt nog eens dat er in Brussel wel degelijk een kentering is ingezet in het leerkrachtentekort. Het aantal leerkrachten is tussen 2016 en 2022 toegenomen van 4.570 voltijdse leerkrachten naar 5.102. Volgens Gatz heeft die stijging te maken met de kwaliteitsvolle schoolgebouwen die er zijn bijgekomen, waar het aangenaam lesgeven is, én ook met de zijinstromers.

"Dus als minister Ben Weyts zegt dat leerkrachten weggaan omwille van onveiligheid of de samenlevingsproblemen, dan blijkt dat toch niet uit die cijfers. We trekken net meer leerkrachten aan," zegt Gatz.

'Korte opzeg afschaffen'

Raadslid Pascal Smet (Vooruit) komt ook nog met de vaststelling, die ook door Johan Leman (vzw Foyer) is gemaakt op X (het voormalige twitter), dat het moeilijk te begrijpen is dat leerkrachten midden in het jaar plots van school kunnen veranderen. Hij stelde voor om die korte opzeg te herzien. "Dat lost het structureel probleem niet op, maar wel dit soort acute problemen," aldus Smet.

Zowel Sven Gatz (Open VLD), als raadslid Gilles Verstraeten (N-VA) vinden dat dit idee zeker mee moest worden genomen in het breder debat over het leerkrachtentekort waarbij Verstraeten ook pleit voor de algemene hervalorisatie van het leerkrachtenberoep waarbij het lesgeven centraal staat.

Bij Groen (Arnaud Verstraete), PVDA (Jan Busselen), Open VLD (Sven Gatz) en CD&V (Bianca Debaets) klinkt verder opnieuw een pleidooi voor de invoering van een Brusselpremie of grootstedelijke premie om het leerkrachtenberoep in de hoofdstad of andere grote steden aantrekkelijker te maken.

"Het is bewezen dat het werkt. Kijk naar de politie," zegt Gatz, die anderzijds niet blind is voor het 'waterbed'-effect. Daardoor kunnen andere regio's in Vlaanderen dan weer met tekorten te maken krijgen. Het is een argument dat minister Ben Weyts (N-VA) al geregeld heeft aangehaald om net tegen een Brusselpremie te zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , protest , Hendrik Conscienceschool , lerarentekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni