Google Streetview / Belga Image

| Basisschool Balder in de Engelandstraat.

Lessen hervat voor leerlingen van gesloten klassen op Basisschool Balder

JP
© BRUZZ
07/05/2025

Na de aangekondigde sluiting van twee klassen in Basisschool Balder, hebben 22 van de 34 leerlingen een nieuwe school gevonden. Voor 12 kinderen werd intern een oplossing gezocht: zij kunnen toch blijven.

Door een acuut lerarentekort besloot de school in de Engelandstraat in Sint-Gillis om vanaf 5 mei alle derdejaarsklassen te sluiten. De directie bracht de ouders daar eind april van op de hoogte. Voor hen volgde een stressvolle zoektocht naar een nieuwe school voor de resterende twee maanden van het schooljaar.

Het GO!-netwerk stelde een lijst samen van scholen waar hun kinderen mogelijk terechtkonden. Sommige ouders gingen ook zelf op pad, in de andere scholennetten. Op 7 mei meldde GO!-woordvoerster Karin Struys dat voor alle leerlingen een oplossing is gevonden.

Interne oplossing voor 12 leerlingen

Van de 34 betrokken leerlingen vonden er 22 een plek in een andere school. De 12 leerlingen die blijven, kregen deze week opnieuw les in basisschool Balder van een leerkracht die terugkeerde uit zwangerschapsverlof. “De rust is voorlopig wedergekeerd,” zegt Struys.

Sommige ouders betreuren evenwel dat de school niet duidelijker heeft gecommuniceerd dat een deel van de leerlingen kon blijven. “We konden de twee parallelklassen niet samenvoegen,” verklaart Struys. "Een deel van de leerlingen moest vertrekken."

De school had één klas kunnen sluiten en de andere niet, klinkt het bij een ouder. “Die beslissing zou ook nadelen met zich mee hebben gebracht,” gaat Struys verder. “Misschien zaten er in de klas met leerlingen die zou blijven wel mensen die wilden vertrekken.”

Moeilijke zoektocht

Verschillende ouders getuigen bij BRUZZ over de stressvolle zoektocht naar alternatieven. Meriama, met een dochter uit derde leerjaar, vertelt: “Een nieuwe school vinden was heel moeilijk, maar het is gelukt. Mijn dochter zit nu in een school in het katholiek onderwijs met een leerkracht, zorgondersteuner én zorgcoördinator.”

Fatima, met een zoon in het derde leerjaar, begon al in januari te zoeken, toen de problemen bij Balder zichtbaar werden. “Mijn zoon kreeg toen slechts enkele dagen per week les. In april heb ik hem ingeschreven bij zes scholen, van Sint-Gillis tot Ukkel en 1000 Brussel.”

De lijst van het GO! wees ze af. “Die scholen lagen te ver. Mijn man werkt vanaf 4 uur ‘s ochtends, dus hij gebruikt de auto en ik het openbaar vervoer. Drie kinderen voor mijn werk op verschillende plekken krijgen is onhaalbaar.” Haar zoon blijft voorlopig dus bij Balder.

Emotionele impact op leerlingen

Hoewel alle kinderen intussen opnieuw les krijgen, heeft de sluiting van de klassen een diepe indruk gemaakt. “Het laat letsels achter,” zegt Meriama, die onder andere omstandigheden liever bij Balder was gebleven. “Mijn dochter vroeg op haar nieuwe school meteen: ‘Ga ik echt les krijgen? Is er een vierde leerjaar?’”

"Mijn dochter vroeg op haar nieuwe school meteen: ‘Ga ik echt les krijgen? Is er een vierde leerjaar?'"

Meriama, moeder van leerling uit derde leerjaar

Ook Fatima zag de gevolgen van de klassensluiting bij haar zoon. “Yassine was helemaal uit zijn doen. De helft van zijn vriendjes is vertrokken. Vorige week huilde hij elke dag en hij zei: ‘Iedereen gaat naar school behalve ik’. Sinds maandag is zijn leerkracht gelukkig terug. Hij lacht nu weer, maar mist zijn vrienden wel.”

Blijvende onzekerheid

Hoewel de 12 leerlingen die konden blijven nu weer les krijgen, blijft de situatie in Basisschool Balder voorlopig onzeker, klinkt het bij het GO!-netwerk. “Het is een fragiel evenwicht. In veel van onze scholen is het een puzzel om voldoende leerkrachten te vinden. Ook bij Balder.”

"Het is een fragiel evenwicht. In veel van onze scholen is het een puzzel om voldoende leerkrachten te vinden. Ook bij Balder."

Karin Struys, woordvoerster GO!-scholengroep Brussel

Fatima verwoordt het zo: “De leerkracht van het vijfde leerjaar heeft een tijdelijk contract. Als die vertrekt, gaat de leerkracht van mijn zoon daarheen. Fingers crossed dus, dat er niets verandert.”

Bij Balder blijven, is voor Fatima geen uitgemaakte zaak. “Ik hou van de school, maar we hebben nood aan stabiliteit, aan leerkrachten die blijven. Als de minister daar middelen voor vrijmaakt, wie weet blijf ik dan. Het is dicht bij huis en bij mijn werk en de directie is goed.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni