Minister Weyts over lerarentekort: 'Probleem bevindt zich buiten schoolmuren'

LV
27/03/2024

Brusselse scholen protesteerden vandaag aan het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tegen het lerarentekort. "Er worden maatregelen getroffen, maar Brusselpremie zit er niet in", vertelt de minister aan BRUZZ.

De leerlingen en leerkrachten van de 22 Brusselse scholen protesteerden vandaag aan het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) tegen het lerarentekort. Een delegatie werd ontvangen door de kabinetschef van minister Weyts. "Er is een overleg geweest, waarin ik gesteld heb dat er deze legislatuur al heel wat maatregelen genomen zijn, maar dat er voor sommige een uitbreiding mogelijk is."

"Bijvoorbeeld de 20 procent maatregel, waarbij scholen naar hun eigen noden voor 20 procent van de lesuren mensen in kunnen zetten met bijvoorbeeld psychologische, sociale of orthopedagogische expertise. Verschillende Brusselse scholen werken ook al met een vierdagenweek voor leerkrachten, dat aantal scholen mag van mij nog toenemen", meent Weyts.

Brusselpremie

Wat er absoluut niet komt volgens de minister is een Brusselpremie. "Ik wil geen waterbed-effect waarbij leerkrachten uit Vlaams-Brabant gelokt worden naar Brussel tegen extra verloning om dan extra tekorten te bekomen in de rand", benadrukt hij. "Bovendien kan ik met maatregelen proberen om het binnen de schoolmuren zo aantrekkelijk mogelijk te maken, maar daarbuiten heb ik geen invloed. Volgens mij zijn mensen terughoudend om in Brussel les te geven vanwege de omstandigheden buiten de scholen", besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni