Nieuw scholencomplex Mutsaardwijk officieel geopend, wel nog lerarentekort

© BRUZZ
05/02/2024

Het gloednieuwe scholencomplex op de site aan de Mutsaardlaan is al sinds januari in gebruik, maar werd donderdag officieel ingehuldigd. In het nieuwe gebouw is plaats voor heel wat extra leerlingen, en het is ook toegankelijk voor de buurt buiten de schooluren. Maar er is nog één probleem: te weinig leraren.

Leerlingen van de kleuter- en lagere school Koningin Astrid en het Hoofdstedelijk Atheneum Karel Buls krijgen sinds januari les op een gloednieuwe campus. Daarvoor werd de site aan de Mutsaardlaan, waar de Koningin Astridschool eerder ook al lag, stevig uitgebreid. Er is nu in totaal plaats voor 744 leerlingen. Dat betekent 264 extra plaatsen: 72 voor kleuters, 120 in het lager onderwijs en 72 in het secundair.

Volgens Brussels schepen voor Nederlandstalig Onderwijs en Stedenbouw Anaïs Maes (Vooruit.brussels) is het een noodzakelijke capaciteitsuitbreiding. “Het Nederlandstalig onderwijs in het hele gewest en zeker in de stad Brussel is gigantisch in trek, die extra plaatsen zijn dus broodnodig.”

De school, een project van 20 miljoen euro, kampt bij haar opening wel nog met een lerarentekort. Maar de schepen denkt dat het voorbeeldproject nieuwe leraren warm kan maken voor het onderwijs in Brussel. “Ik denk dat het openen van een nieuw scholencomplex leerkrachten zal aantrekken. Het is aangenamer om les te geven in een omgeving die aangepast is aan de pedagogische noden van vandaag.”

Toegankelijk voor de buurt

Buiten de schooluren is het gebouw ook toegankelijk voor de buurt. Op de gelijkvloerse en ondergrondse verdieping zijn verschillende sportzalen, polyvalente ruimtes en kunstlokalen die gebruikt kunnen worden voor buitenschoolse activiteiten.

Die wisselwerking met de wijk is een van de redenen waarom het project in 2018 de Be.Exemplary-prijs voor innovatieve bouw- en renovatieprojecten van urban.brussels won.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni