35 jaar Brussels gewest: 'Samenwerken over de grenzen heen kwijtgeraakt'

Frank Hoornaert
© BRUZZ
06/05/2024

Het Brussels gewest is na 35 jaar zijn voortrekkersrol uit de begintijd, onder de eerste Brusselse minister-president Charles Picqué, kwijtgespeeld. Dat is de analyse van enkele Brusselse oud-ministers, onder wie Guy Vanhengel (Open VLD): "Ik heb lange tijd met de PS van Picqué samengewerkt, maar die PS herken ik vandaag niet meer."

Het Brussels gewest bestaat dit jaar 35 jaar, en dat werd afgelopen weekend uitgebreid gevierd op het Irisfeest. Maar het politieke beleid is niet meer wat het is geweest, klinkt het bij enkele politici.

Het succes van de pioniersjaren was gebaseerd op samenwerken over de grenzen heen, tussen liberalen en socialisten, Vlamingen en Franstaligen, maar ook tussen Brussel en Vlaanderen, klinkt het.

"Picqué was de enige minister-president die de hand reikte naar anderen, ook naar de Nederlandstaligen," getuigt ook oud-minister Annemie Neyts (Open VLD), "wat je niet van de huidige minister-president Rudi Vervoort (PS) kunt zeggen."

Oud-griffier Daniël Buyle van de Vlaamse Gemeenschapscommissie betreurt het dat de nieuwe generatie in het VGC-college, met Elke Van den Brandt (Groen) op kop, de band met Vlaanderen heeft gelost.

Hetgeen Vanhengel beaamt: "Die band hebben ikzelf en wijlen Jos Chabert (CD&V) nochtans altijd sterk aangehaald." Vanhengel zet op 9 juni een punt achter zijn lange politieke carrière.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni