Niet alleen Imam Muhammad Ansar Butt, maar ook een bisschop zou religieuze verzen hebben gebracht in het Brussels parlement, zegt Mohammad Nasir (PS)

Belgaimage/X. Montage: BRUZZ

| Niet alleen imam Muhammad Ansar Butt, maar ook een bisschop zou religieuze verzen hebben gebracht in het Brussels parlement, zegt Mohammad Nasir (PS).

PS'er die imam naar parlement bracht, vraagt 2 miljard euro schadevergoeding

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
16/04/2024

Gemeenteraadslid Mohammad Nasir (PS) vraagt maar liefst 2 miljard euro schadevergoeding aan de gemeenteraad van de stad Brussel. "Mijn leven staat op z'n kop," zegt de PS'er, die naar eigen zeggen na het controversiële bezoek van een imam aan het parlement - op Nasirs uitnodiging - geïsoleerd is geraakt.

Het was Nasir die in januari met zijn vzw Friends of Brussels enkele Pakistaanse geestelijken naar het halfrond bracht, dit op uitnodiging van Brussels parlementslid Hasan Koyuncu (PS). Daar reciteerde een imam enkele Koranverzen, wat erna tot opschudding leidde.

In een brief, waar ook onze redactie de hand op kon leggen, beschuldigt Nasir zijn collega-gemeenteraadsleden nu van leugens en verraad. "Als ik jullie antwoorden niet voor zondagavond krijg, maak ik deze mail tot onderdeel van een klacht, waarin ik een schadevergoeding van 2 miljard euro eis."

Nasir zegt niet meer te kunnen werken en 3.500 euro per maand mis te lopen. "Het is zo erg dat ik geld moet lenen bij vrienden. Het is duidelijk dat mijn verslechterende mentale en emotionele gezondheid een direct gevolg is van uw gedrag tegenover mij."

Nasir heeft een winkeltje met levensmiddelen en Afrikaanse specialiteiten in de Zuidstraat. Op dat adres runde hij tot vorige jaar ook een juwelenzaak, maar die is sinds 1 maart 2023 dicht.

Twee maten

Inhoudelijk zit het Nasir vooral hoog dat de imam, en onrechtstreeks ook hijzelf, door meerdere gemeenteraads- en parlementsleden valselijk beschuldigd werd van het oproepen tot geweld naar joden toe, wat hij inderdaad niet gedaan heeft.

Bovendien heeft niet alleen een imam, maar ook een Pakistaanse bisschop het spreekgestoelte beklommen. Op Facebook postte Nasir daar vorige week over dat hij een vers uit het Oude Testament (Jesajah 2-4) gereciteerd zou hebben, maar bewijs hiervoor wil hij nu niet delen.

Die twee maten en gewichten wrijft hij verschillende gemeentraadsleden aan, onder wie Bianca Debaets (CD&V). "Gefeliciteerd, u bent erin geslaagd om de imam valselijk te beschuldigen van haatspraak en tegelijk de aanwezigheid van een bisschop verborgen te houden. De imam is een veel beter mens dan alle 49 leden van de Brusselse gemeenteraad en alle 89 leden van het Brussels Parlement."

"Deze vernedering is meedogenloos. Mijn leven is een hel geworden, mijn vrienden praten niet meer met me, ik kan 's nachts niet slapen. Mijn leven is totaal verwoest"

Mohammad Nasir

Brussels gemeenteraadslid voor de PS

In een reactie laat Debaets weten niks te hebben verdoezeld. "Het ging mij niet over de aanwezigheid van de imam, maar over de vraag of hij daar moest refereren naar heilige teksten."

Solidariteit

Verder moeten vooral Nasirs partijgenoten in de gemeenteraad het ontgelden in de brief. Zo verwijt hij Karine Lalieux (PS) en Nawal Ben Hamou (PS) dat ze hem onder druk hebben gezet om de beelden van de prijsuitreiking te wissen. Khalid Zian (PS) zou gevraagd hebben om de foto's van hem met de imam te wissen. Burgemeester Philippe Close (PS) neemt hij het dan weer kwalijk dat die hem tot excuses forceerde.

Het kabinet Ben Hamou bevestigt te hebben gevraagd beelden van de prijsuitreiking - met Ben Hamou - te wissen. Het kabinet Close noch Zian wil reageren.

De houding van de PS kan op weinig begrip rekenen bij de andere gemeenteraadsleden. "Het is typisch voor de PS om iemand aan te trekken, puur omwille van electorale redenen, hem onvoldoende te vormen en hem dan bij de eerste misstap te laten vallen," zegt Debaets. "Het is een twijfelachtige manier van politiek bedrijven."

Ook collega-gemeenteraadslid Marie Nagy (Défi) is die mening toegedaan. "De PS vormt haar politiek personeel onvoldoende. Die man spreekt geen Frans of Nederlands, alleen Engels (dat klopt, red.). Daardoor heeft hij sowieso al moeilijker zicht op ons politiek bestel. Vervolgens wordt hij via een partijgenoot uitgenodigd om met zijn vzw naar het parlement te komen, neemt hij een paar geestelijken mee en ontploft de boel in z'n gezicht. Hij had zich de toekomst bij de partij wellicht anders voorgesteld."

'Te weinig'

Nasir zelf is erg karig met commentaar. In zijn brief stond dat hij al klacht had ingediend bij de politie, maar alvast de lokale politiezone Brussel Hoofdstad Elsene heeft daar geen weet van. Of er bij de rechtbank een procedure is aangespannen, wilde hij niet kwijt en kon onze redactie nog niet verifiëren.

Eind februari diende Nasir wel al klacht in tegen Brussels gemeenteraadslid Els Ampe wegens laster en eerroof, omdat Ampe hem van antisemitisme beschuldigde. "Deze vernedering is meedogenloos. Mijn leven is een hel geworden, mijn vrienden praten niet meer met me, ik kan 's nachts niet slapen. Mijn leven is totaal verwoest," zei hij toen.

Gevraagd, tot slot, of 2 miljard niet wat overdreven is, laat Nasir weten: "Het is zelfs nog niet genoeg. Ik had meer moeten vragen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , imam , scheiding kerk en staat , Nawal Ben Hamou , Mohammad Nasir , PS

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni