| Michaël Loriaux en Charles Six

Twee DéFI-leden trekken zich terug uit lijst voor gewestverkiezingen

DVDE
© BRUZZ - Belga
18/03/2024
Updated: 18/03/2024 16.44u

Twee DéFI-politici, die afgelopen vrijdag nog voorgesteld werden op de regionale Brusselse kieslijst, hebben zich daar nu van teruggetrokken. Dat bevestigt de woordvoerder van de partij aan BRUZZ. Het gaat om gemeenteraadsleden Michaël Loriaux en Charles Six, allebei uit Sint-Lambrechts-Woluwe.

Loriaux en Six vinden dat de lijst te veel veranderd is sinds 18 februari, toen die voor het eerst werd voorgesteld. Ze menen dat de goedkeuring van de lijst voor de gewestverkiezingen die in de nacht van vrijdag of zaterdag niet had mogen plaatsvinden omdat er al een goedgekeurde lijst bestond.

Olivier Maingain betwist de geldigheid van die lijst omdat er bij de telling fraude zou zijn gebeurd toen bleek dat de lijst niet de nodige gekwalificeerde meerderheid had behaald.

De lijst van de tweede stemming vertoonde een aantal aanpassingen, waardoor onder meer Michaël Loriaux enkele plaatsen lager werd geplaatst. Loriaux en Six menen dat de lijst niet correct is omdat Sint-Lambrechts-Woluwe niet het gewicht kreeg dat de gemeente verdiende.

Crisis binnen partij

Dat de twee gemeenteraadsleden zich terugtrekken, toont aan dat er nog altijd veel spanning is binnen DéFI. In de partij is al een tijd een machtsstrijd aan de gang tussen huidig voorzitter François De Smet en zijn voorganger Olivier Maingain. Gisteren nog riep voorzitter François De Smet op om de crisis die binnen de partij woedt achterwege te laten.

Loriaux en Six maken wel duidelijk dat ze lid blijven van DéFI. Ze willen zich nu concentreren op de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Wie de twee op de huidige lijst zullen vervangen, is nog niet bekend.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni