Vijftig actievoerders eisen stopzetting samenwerking Vlaamse universiteiten en Israël

© Belga - BRUZZ
28/02/2024

Een vijftigtal studenten heeft woensdagmiddag actie gevoerd in de Brusselse Ravensteingalerij, waar ook de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) gevestigd is. Middels een 'sit-in'-actie vroegen ze de Vlaamse universiteiten om de samenwerking met Israëlische instellingen zo snel mogelijk stop te zetten.

De actievoerders waren afkomstig uit verschillende Vlaamse universiteitssteden. De actie was niet aangevraagd en werd na een twintigtal minuten opgebroken door de politiediensten van de stad Brussel. De activisten werden onder politiebegeleiding richting uitgang van de galerij gebracht.

De actie was gericht aan de VLIR en de aangesloten kennisinstellingen UGent, KU Leuven, VUB, UAntwerpen en UHasselt. "De Vlaamse rectoren houden het voorlopig enkel bij mooie woorden, er zijn in Gaza ondertussen ongeveer 30.000 mensen vermoord en er is nog steeds geen enkele maatregel tegenover Israël gekomen", aldus de actievoerders.

Strijd tegen apartheid

Een academische boycot jegens de Israëlische universitaire instellingen "is een belangrijke stap die Vlaamse universiteiten kunnen ondernemen tegen Israël", klinkt het. "De opschorting zou in lijn liggen met de VLIR-beslissing tegenover Rusland en heeft ook al haar nut bewezen in de strijd tegen apartheid in Zuid-Afrika."

Eerder voerde de rechtenfaculteit van de UAntwerpen al zo'n boycot in. "We vragen aan de VLIR om dit voort te zetten." De eisen van de actievoerende studenten liggen grotendeels in lijn met het oordeel van professor Koenraad Bogaert (vakgroep Conflict en Ontwikkelingsstudies UGent, nvdr). Hij schreef in januari een open brief die ondertussen door meer dan 1.900 academici ondertekend werd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Vlaamse Interuniversitaire Raad, Ravensteingalerij, studentenactie, boycot Israël, conflict Israël-Palestina

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni