Nawal Ben Hamou (PS), als Brussels staatssecretaris bevoegd voor huisvesting

| Nawal Ben Hamou (PS), Brussels staatssecretaris bevoegd voor Huisvesting.

Vrederechters leggen wintermoratorium op uithuiszettingen naast zich neer

© BRUZZ
10/02/2024

In Brussel, Elsene en Vorst slaan verschillende vrederechters het wintermoratorium op uithuiszettingen in de wind omdat de maatregel volgens hen te nadelig is voor verhuurders. Dat schrijft L’Echo.

Brussels staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) pakte groots uit met het moratorium op uithuiszettingen, maar moet nu ondervinden dat haar maatregel in bepaalde rechtbanken sneuvelt. Vrederechters in Brussel, Elsene en Ukkel leggen het verbod op uithuiszettingen tussen 1 november en 15 maart naast zich naar omdat het de rechten van de verhuurder te zeer zou beperken.

Raad van State

Een jaar geleden liet de Raad van State zich al kritisch uit over het ontwerp van de ordonnantie.

“Het voorgestelde systeem biedt geen billijk evenwicht tussen enerzijds de belangen van de huurder van een onroerend goed van wie de uitzetting wordt opgeschort, en anderzijds de belangen van de verhuurder, zodat deze maatregel een buitensporige beperking vormt van het recht van deze laatste op eerbiediging van zijn eigendom”, klonk het.

In Elsene stond bijvoorbeeld in een vonnis uit november te lezen dat de Brusselse regering met het moratorium “het billijke evenwicht tussen de belangen van de betrokken partijen verstoort”.

Het moratorium is immers van kracht “in gevallen waarin bepaalde huurovereenkomsten correct zijn beëindigd, in overeenstemming met de regels van de Brusselse Huisvestingscode, of na transactionele overeenkomsten tussen de partijen die uitzetting toestaan, of ten gevolge van een flagrante, herhaalde en aanhoudende niet-naleving van zijn huurverplichting of het niet afsluiten van een verzekering ter dekking van zijn aansprakelijkheid”, luidt het vonnis.

‘Vertrouwen’

De Brusselse regering is desondanks niet van plan om van koers te wijzigen. Zo ging het Brussels Gewest al in beroep tegen de uitzetting van een huurder in Ukkel. Dat beroep leidde al tot een (tijdelijke) opschorting van de uitzetting.

In een reactie aan L’Echo benadrukt Ben Hamou dat het moratorium in zestien van de negentien Brusselse gemeenten wel gewoon wordt toegepast. "Hoe kunnen mensen nog vertrouwen hebben in een lokale justitie die luistert naar hun problemen wanneer vrederechters illegaal en met gezag de Brusselse woningwet, die in juni 2023 door een grote meerderheid in het Parlement werd aangenomen, opzijschuiven?”, vraagt ze zich af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Elsene, Ukkel, Politiek, Nawal Ben Hamou, wintermoratorium, uithuiszettingen, vredegerecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni