Belga

| Afgelopen zaterdag vond ook al een antifascistische manifestatie plaats in Brussel in aanloop naar de verkiezingen.

Antifascistische betoging trekt zondag door Brussel: 'Dit was een nieuwe Zwarte Zondag'

SD
© BRUZZ
11/06/2024

Zondag trekken activisten van de Belgische Antifascistische Coördinatie en sympathisanten door Brussel voor een nationale antifascistische betoging. En ook dinsdagavond al verzamelen de activisten op het De Brouckèreplein. "Ondanks de schijn is dit weer een Zwarte Zondag," klinkt het dinsdag in een aankondigend bericht.

Zondag verzamelen de activisten om 13 uur op de Kunstberg, om dan door Brussel te trekken en om 15 uur op het Luxemburgplein aan te komen. De organisatie verwacht "enkele duizenden" deelnemers, zegt Sixtine Van Outryve van de Antifascistische Coördinatie, die bevestigt dat voor beide betogingen de toestemming van de politie werd verkregen.

Dinsdagavond vindt al een eerste actie plaats, een statische betoging met enkele sprekers om 18.30 uur op het De Brouckèreplein. De organisatie verwacht er "tussen de 500 en 1.000 deelnemers," klinkt het. Ook in Luik vindt vanavond al een betoging plaats.

Tegen extreemrechts

De betogers komen samen om hun afkeur uit te drukken tegen extreemrechts. Ze maken zich zorgen om de verkiezingsresultaten, met name "het aandeel van 23 procent van het Vlaams Belang in Vlaanderen, de (zeer) rechtse radicalisering van een zegevierende MR en de komst van 178 (!) extreemrechtse Europarlementsleden in het Europees Parlement." Daarom wil de organisatie "mensen aan het belang van het cordon sanitaire doen herinneren" en een sociaal tegenprogramma uiteenzetten.

"De Zwarte Zondag van gisteren (zondag, red.) was het resultaat van tientallen jaren bezuinigingsbeleid en de bagatellisering van racisme op de hoogste regeringsniveaus," klinkt het. "De opeenstapeling van antisociale, repressieve, racistische en seksistische maatregelen duwt ons in de richting van een systeem waar ongelijkheid de regel is en solidariteit naar de achtergrond geschoven wordt."

De organisatie verwijst ook naar andere Europese landen waar sinds zondag eveneens antifascistische betogingen plaatsvinden na de verkiezingsresultaten van de Europese verkiezingen. Zo scoorde in Frankrijk het extreemrechtse Rassemblement National hoog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni