| In 1998 liep het Antifascistische Front (AFF) al door de Brusselse straten om te betogen tegen een congres van het Vlaams Blok.

Aan het Luxemburgplein gaat dinsdagavond om 18.00 uur een demonstratie door tegen de opkomst van extreemrechts. De oproep kwam er vlak na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten, en de overweldigende winst van het Vlaams Belang in Vlaanderen. "Wij zeggen het duidelijk: extreemrechts heeft geen plaats in onze parlementen en regeringen, noch in onze straten."

Het evenement is een rechtstreekse reactie op de verkiezingsresultaten in België en Europa. "De opkomst van extreem-rechts baart ons zorgen en we willen laten zien dat niet iedereen zich inschrijft in hun boodschap,” vertelt een lid van de coalitie Stand Up, dat de demonstratie organiseert.

"Stand Up is een coalitie van anti-fascistische organisaties die is ontstaan na de extreemrechtse betoging over het Marrakesh-pact,” vertellen ze aan BRUZZ, “we hopen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen samenbrengen vanavond.”

Ilse van de Keere, woordvoerster voor de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, bevestigt dat de organisatie een aanvraag voor de betoging heeft ingediend: “maar het was te kort dag om een officiële toestemming van het stadsbestuur te bekomen. De burgemeester gedoogt de samenkomst en de politie zal aanwezig zijn om ondersteuning te bieden.

Momenteel kreeg het evenement op Facebook interesse van ruim 23.000 gebruikers, zowat 6.100 gebruikers geven aan deel te zullen nemen. Volgens Van de Keere is het nog onduidelijk hoeveel mensen er naar het Luxemburgplein zullen afzakken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Politiek , Brussel Kiest 2019 , Antifa , Anti-fascistische betoging , extreem-rechts , Stand Up , Ilse Van De Keere

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni